ОСТАННІ НОВИНИ

Померла дослідниця спадщини Андрея та Климентія Шептицьких

Вероніка Рой

|

Вчора, 11 березня, відійшла у вічність дослідниця і популяризаторка спадщини Праведного Митрополита Андрея Шептицького і Блаженного священномученика Климентія Шептицького Оксана Гайова. Про це повідомляє Львівська архієпархія УГКЦ.

 

Як йдеться у повідомленні, парастас відбудеться 13 березня 2019 року о 17 годині в церкві (каплиця біля фірти) Св. Архистратига Михаїла монахів Студійського Уставу (м. Львів, вул. Винниченка, 22).

Похоронять Оксану Гайову у с. Нижній Вербіж, Коломийського району, Івано-Франківської області

Довідково

Оксана Гайова підготувала до друку збірники документів та науково-популярні праці: «Пастирські послання Митрополита Андрея Шептицького», «Церква і Церковна Єдність. Документи і Матеріали. 1899¬-1944», «Церква і суспільне питання. Документи і Матеріали. 1899-1944», «Митрополит Андрей Шептицький і греко-католики в Росії, книга 1: Документи і матеріяли, 1899-1917»), «Митрополит Андрей Шептицький. Духовні вправи для священиків», «Митрополит Андрей Шептицький і Пласт», «365 днів з великим Митрополитом. Роздуми на щодень» та багато інших видань.

Наполегливо працювала над вшануванням пам’яті Митрополита Андрея Шептицького. Організувала першу в Україні виставку світлин, документів і матеріалів, присвячену 125-літтю від дня народження слуги Божого митрополита Андрея, яка відбулася 28 липня 1990 року в приміщенні Центрального державного історичного архіву України у Львові. Автор та головний упорядник ілюстрованого науково-популярного видання «На скелі Віри» – першої спроби представити у світлинах і в документах історію розвитку та діяльності Української греко-католицької Церкви крізь призму церковно-богословського вчення й архипастирського служіння митрополита Андрея Шептицького. Член виконавчого комітету із написання біографічної праці про Митрополита Андрея Шептицького «Любомир Гузар. Андрей Шептицький. Митрополит Галицький (1901-1944) – просвітник екуменізму».

Автор ряду науково-документальних фільмів, присвячених пам’яті Слуги Божого митрополита Андрея та Ісповідника віри патріарха Йосифа: «Як будувати Рідну Хату (2 ч.)», «Світильник Істини», «Зближаються часи…», «Заповіт», «Апостол єдності і віри», «Гора Ясна», «Срібна Земля», «Під Твою милість прибігаємо», «Посвята», «Ціною власного життя», «Крипта: Душі їх у блаженстві перебуватимуть».

Також Оксана Гайова відзначена багатьма нагородами: грамотами та подяками історичного архіву, Державної архівної служби, Львівської Митрополії УГКЦ. У 2015 році удостоєна почесного звання «Заслужений працівник культури України».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *