ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні християни відзначають Прощену неділю: що не можна робити у цей день?

Вероніка Рой

|

Сьогодні, 10 березня, напередодні Великого посту, православні християни відзначають Прощену неділю. Про це інформує УНІАН.

 

Великий піст – це час покаяння і душевного очищення і увійти в нього, затамувавши на когось образу, неправильно. У Прощену неділю вибачте всім своїм кривдникам і попросіть вибачення у тих, кого образили ви, це очистить вашу душу. Це не просто народна традиція, а церковна, в Євангелії від Матвія Ісус Христос говорив: «Якщо ви будете прощати людям гріхи їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний, а якщо не будете прощати людям провин їх, то і Отець ваш не пробачить вам провин ваших».

Як і у кого просити вибачення у Прощену неділю?

Прощена неділя – це привід пробачити своїм кривдникам, відпустити образи, навіть найстрашніші, вгамувати тривогу і душевні страждання, а також очистити свою совість і душу перед тими, кому ми коли-небудь навмисно або випадково нанесли образу.

Прощена неділя – це не потішна традиція, а дуже важливий і давній духовний звичай, до якого потрібно підходити дуже відповідально, щиро покаятися у скоєному і від усієї душі постаратися пробачити своїм кривдникам, очистивши свою душу.

Просити пробачення потрібно у людей, перед якими ви відчуваєте свою провину, яких ви образили, з ким посварилися і зовсім не важливо, хто перший почав сварку. За правилами, потрібно просити прощення вголос і при особистій зустрічі, але через брак такої можливості, можна просто зателефонувати людині телефоном.

Просячи вибачення у людини, потрібно обов’язково сказати: «Бог простить, прости мене», а коли просять вибачення у вас – «Бог простить, і я прощаю». За традицією, у Прощену неділю першим повинен просити той, хто старший: батьки у дітей, начальники у підлеглих і так далі. Пробачити образу, зовсім не означає забути біль, який вам завдали, але це говорить про вашу готовність не тримати на того, хто вас образив, зла, не бажати йому відплати.

Часто образи завдають людині дуже сильну травму і пробачити в одну мить неможливо, але потрібно докладати зусиль зі свого боку, щоб пробачити кривднику, щоб негативні емоції не отруювали вашу душу.

Прощайте тих, хто просить у вас вибачення і не просто відмахуючись, а щиро, значить людина відчуває якусь провину і хоче отримати від вас прощення.

Що не можна робити в Прощену неділю-2019?

Це останній день Масляної, який завершує підготовку до Великого посту, тому це останній день до Великодня, коли можна вживати в їжу молоко, масло, яйця і рибу.

Заборонено в цей день фізично працювати, хіба тільки на кухні господині готували різні страви з дозволених продуктів, щоб заговітися перед довгим Великим постом.

Також у Прощену неділю 2019 заборонено вдаватися до смутку і поганих думок, лаятися, скаржитися, злитися і навіть підвищувати голос на близьких.

У Прощену неділю, за традицією ходять на цвинтар і поминають померлих родичів, моляться про їх душі. За повір’ям, у цей день предки можуть почути ваші щирі слова покаяння і прости завдані образи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *