ОСТАННІ НОВИНИ

Назвали 10 продуктів, які допоможуть підвищити імунітет

Вероніка Рой

|

Холодний сезон — важкий час для організму. Низькі температури підвищують ризик захворювання або зараження небезпечними інфекціями. Саме тому корисно вибрати деякі види профілактики, щоб підвищити імунітет і усунути ці сезонні проблеми. Про це пише Ukrhealth.

 

Засоби підвищення імунітету

Основними заходами, які ми можемо зробити, є:

  • регулярні фізичні вправи;
  • припинення куріння;
  • контроль артеріального тиску;
  • адекватний відпочинок;
  • розумна дієта.

Хоча дослідження про вплив їжі на імунну систему людини все ще знаходяться на початковій стадії, є кілька свідчень, що деякі поживні речовини діють на імунну систему, збільшуючи нашу стійкість до хвороб.

Крім того, певний дефіцит елементів може зробити нас більш чутливими, послаблюючи наш імунітет, тому необхідно стежити за станом здоров’я поряд з правильним харчуванням.

На початку холодного сезону потрібно збалансувати раціон — потрібно щодня додавати кілька продуктів, що стимулюють імунітет.

10 кращих продуктів для імунітету

  1. Устриці

Устриці мають високий вміст селену, а також збільшують виробництво цитозинів, білків, які відомі своїми живильними властивостями. Якщо у вас захворювання печінки, діабет або слабка імунна система, будьте обережні з сирими устрицями, оскільки вони можуть передавати Vibrio vulnificus, бактерію, що викликає важку хворобу і навіть смерть.

Крім того, щоб збільшити споживання селену, антиоксиданту, здатного підвищити ефективність імунної системи, щодня можна споживати кілька бразильських горіхів, грибів, цільних зерен або насіння.

В якості додаткової інформації з’ясовано, що існують дослідження, які пов’язують дефіцит селену з підвищеним ризиком різних видів раку. Встановлено ефективність поєднання селену з вітаміном Е для профілактики раку передміхурової залози.

  1. Зелений чай

Чашка зеленого чаю щоранку дає енергію, так і ефективний спосіб підвищити імунітет.

Крім того, доктор Джек Буковський, співавтор дослідження, проведеного в Brigham і жіночої лікарні в Бостоні, каже, що 550 мл зеленого чаю щодня протягом, принаймні, двох тижнів — в 2-3 рази підвищує виробництво гамма – інтерферону, речовини, яка бореться з інфекціями.

Інші дослідження також показали позитивні ефекти зеленого чаю для лікування деяких видів раку, хвороби Паркінсона або Альцгеймера, ревматоїдного артриту.

  1. Часник

Тіосульфати в часнику багаті сіркою, визнаною ефективною проти хвороб і інфекцій. Стимуляція імунної системи і той факт, що часник бореться з бактеріями, вірусами та грибами, поки що були продемонстровані тільки в лабораторних тестах на тварин, але дослідження значно просуваються далі.

Крім того, одне дослідження ще в 2006 показало, що, якщо вживати часник і цибулю або іншу їжу, багату тіосульфатом, сульфідами та іншими сполуками цього типу, то знижується ризик розвитку деяких видів раку.

  1. Морква

У холодну пору року, але і не тільки, ви повинні вживати продукти, багаті каротином. Цей провітамін перетворюється в організмі у вітамін А і надає важливий вплив на наше здоров’я:

  • він захищає нас від вільних радикалів;
  • уповільнює процес старіння;
  • збільшує виробництво клітин Т і NK.

Фактично, було виявлено, що дефіцит бета-каротину призводить до низького імунітету і підвищеного ризику інфікування.

Крім моркви, важливими джерелами бета-каротину є — риб’ячий жир, молоко, яйця, гарбуз, броколі, томати, дині, манго, абрикоси.

  1. Лосось

Ми всі знаємо, наскільки важливі жирні кислоти Омега-3 для організму. Погана дієта без цих жирних кислот часто асоціюється з хронічним запаленням і аутоімунними захворюваннями. Крім того, лосось є важливим джерелом вітаміну D, важливого для гармонійного функціонування імунної системи.

Щоб допомогти вашому організму боротися з застудами і сезонними захворюваннями, рекомендується споживати рибу не рідше двох разів на тиждень.

  1. Броколі

Схоже, що певна речовина в броколі, як і в інших хрестоцвітних овочах, має ключ до сильної імунної системи, незалежно від віку. Принаймні, про це говорять фахівці UCLA.

Інше дослідження, згадане в онлайн-виданні Journal of Allergy and Clinical Immunology, пояснює, що сульфорафан — активна речовина в броколі, активує набір ферментів в клітинах імунної системи, які здатні боротися з шкідливими наслідками захворювання.

  1. Шпинат

Здається, що у шпинату є все, що дуже підтримує імунну систему. Багатий вітамінами A, C, фолієвою кислотою, магнієм, залізом, а також бета-каротином, лютеїном і зеаксентином, шпинат стимулює імунітет і допомагає нам у інших більш серйозних захворюваннях, таких як очні, серцеві або певні види раку.

  1. Гриби

Гриби — це важливе джерело бета-глюкану, селену і вітаміну В2, речовин, які так важливі для підтримки імунної системи.

Дослідження на тваринах ще в 2011 показало, що гриб рейші:

  • допомагає сповільнити згасання імунної системи;
  • збільшує тривалість життя приблизно на 7-16 років.

Кажуть, що цей гриб сприятливо діє не тільки на імунітет, але і зменшує хронічне запалення, сприяє хорошому здоров’ю в довгостроковій перспективі.

  1. Йогурт

Дослідження, проведене у Віденському університеті в Австрії, показало, що 200 мл йогурту настільки ж ефективне для імунної системи, як і спеціалізовані таблетки. Краще всього вибирати натуральні йогурти — природні пробіотики здатні стимулювати виробництво білих клітин.

До речі, мало хто знає, що сильна імунна система пов’язана зі здоров’ям кишкової флори.

  1. Овес

Як і інші багаті бета-глюканами злаки, овес також покращує реакції імунної системи. Також отримано багато інших позитивних ефектів від зниження холестерину до більшої стійкості до бактерій, грибів, вірусів та паразитів.

Дослідження показали, що бета-глюкани діють як імуномодулятори, що призводить до ініціюючих реакцій, які допомагають збалансувати імунну систему.

Іншими важливими джерелами бета-глюкану є ячмінь, жито, пшениця, гриби шіїтаке. Пам’ятайте, що імунна система залежить не тільки від живлення, але і від стану вашого здоров’я, наявності хронічних хвороб і віку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *