ОСТАННІ НОВИНИ

Музика, наповнена любов’ю

Ольга ЛОЗИНСЬКА

|

Романтичні рефлексії після Дня Святого Валентина знаходять своє місце в репертуарі Львівської національної опери. Кожен концерт та кожна вистава наповнені любовними переживаннями та інтригами. Чи не прекрасно, що свято пройшло – а любов досі в повітрі?

Перелік подій Львівської опери на тиждень:

П’ятниця, 22 лютого – «Симфонія танцю: світова класика і модерн»

Танець – неймовірне явище в культурі, пов’язане із найприроднішими діями людини – рухом. Танець, безперечно, – це мистецтво руху та краси людського тіла  в ньому.

Програма “Симфонії танцю” включатиме 3 одноактних постановок-ілюстрацій, які проведуть лінію від епохи Романтизму до сучасності.

Перша хореографічна вистава «Па де катр» (муз. Цезаря Пуньї/ хореографія Антона Доліна) була поставлена для  англійської королеви Вікторії наприкінці XVIII століття.

Вистава  з ліричною назвою «Видіння троянди»  німецького композитора Карла Марії фон Вебера (хореографія видатного хореографа ХХ ст.  Михайла Фокіна)  вперше була поставлена більш, ніж 100 років тому в Монте-Карло. В основі сюжету покладений вірш Ґьоте, в якому юна панна розмовляє із привидом квітки, що була зірвана для прикраси бального плаття дівчини.

«Ближче ніж кохання» – хореографічна вистава на музику низки композиторів:  Й. Пахельбеля, Г.Ф. Генделя, Х.-В.Глюка, А.Вівальді, Е. Боссо, А. Марчелло. Це історія з не менш романтичною , що ставлена в модерному стилі київським  хореографом  Артемом Шошином.

Початок о 18:00, квитки на «Симфонію танцю».

Субота, 23 лютого – оперета «Весела вдова» Франца Легара

Здавалось би, чому вдові бути веселою? Та не все так просто, коли вдова залишається зі неймовірним статком після смерті чоловіка-банкіра. Анна Гловарі, головна героїня, з країни Монтевердо, – власниця капіталу, і водночас  золотим запасом її країни. Скільки охочих чоловіків прагнуть зробити Анну дамою свого серця та гаманця! Та не все так просто, адже в секретній телеграмі уряду країни Монтевердо йдеться про те, що в разі одруження Анни з іноземцем, всі гроші покинуть країну і вона збанкрутує!

Комедійна оперета  угорського композитора Франца Легара – легка для слуху та сприйняття, вважається вершиною творчості композитора. Вона закохує в себе як і звичайних меломанів, так і професійних музикантів.  Безперечно, кожен, хто подивиться «Веселу вдову» в постановці Львівської національної опери оцінить як і майстерність виконавців, так і відзначить роль дизайнерів-декораторів, які працювали над декораціями та костюмами артистів. Весело та інтригуюче – це точно про «Веселу вдову» Франца Легара!

Початок о 18:00, квитки на оперету «Весела вдова».

Неділя, 24 лютого – Музична казка «Попелюшка»

Чи буває щось приємніше, ніж знову поринути в дитинство? В світ яскравих барв, пригодницьких історій, де завжди наприкінці тебе очікує happy end…

Саме це пропонує Львівська національна опера для найменших глядачів та дорослих, які досі вірять у казку! В основі музичного твору покладена казка  про Попелюшку, її злу мачуху та двох ледачих сестер – Колючку і Злюку. Вічна історія про добру дівчину, яка проходить через несправедливість та випробування  – але натомість стає справжньою принцесою! Музична вистава-казка “Попелюшка” створена на основі  лібрето, яке переклав на українську мову Роман Лубківський. Завітайте на музичну казку разом із малечею – пориньте в теплий  час радості, магії та справжнього дива!

Початок о 12:00, квитки на музичну казку «Попелюшка».

Неділя, 24 лютого – «Любов від Моцарта» (Дзеркальна зала)

«Ні висока ступінь інтелекту, ні уява, ні все це разом взяте не створюють генія. Любов, любов, любов – це душа генія». В.А.Моцарт

Програма концерту:

В.А.Моцарта – Концерт для кларнету з оркестром, ля-мажор

В.А.Моцарта – Симфонія № 29, ля-мажор

Усім поціновувачам класичної музики – спеціальний моцартівський проект від оркестру Барокової капели, незмінним керівником якого є Анна Іванюшенко. Соліст концерту – кларнетист та диригент Тарас Демчишин,  став лауреатом 1 премії на престижному конкурсі диригентів ім. Діхлера у Відні в 2018 році. У 2014 році Тарас Демчишин  заснував  оркестр «Beethoven Sinfonietta» в Японії, головним диригентом якого є досі. Разом артисти Барокової капели та Тарас Демчишин створять прекрасне свято Моцарта: генія світової слави.

Моцарт– один із трьох метрів віденської класики, подарував світу сотні шедеврів. Музику Моцарта люблять слухати усі: від немовлят до дорослих та  мудрих. І не дивно, адже вона насичена витонченою гармонією, смаком та, звісно, –– любов’ю. Подаруйте собі недільне свято у вирі вічної музики Вольфганга Амадея Моцарта.

Початок о 15:00, квитки на концерт «Любов від Моцарта».

Неділя, 24 лютого –   балет «Есмеральда» Цезара Пуньї

Ще одна любовна історія покладена в сюжет балету «Есмеральда». Лібрето Семена Дречина та Євгена Лисика за романом Віктора Гюго “Собор Паризької Богоматері”. Балет складається з 3 актів, автор – італійський композитор Цезар Пуньї, балетні шедеври якого можна побачити на  всіх престижних сценах світу.

Історія про молоду Есмеральду, яка  своєю красою причаровувала чоловіків і тим самим, накликала на себе смерть, – безсмертна. Сюжет балету, який створений на основі французького шедевру доби Романтизму, захоплює та переносить нас в далекий Париж. Усі персонажі балету: і стара Гудула, і юна Есмеральда, і нещасний каліка Квазімодо – яскраво та контрастно втілені в балетній постановці.

Недарма Львівська національна опера так гордиться «Есмеральдою» та включає її в золотий фонд театру. Адже – це естетика класичного балету та шарм музичної мови. Запрошуємо і вас відвідати пристрасний та емоційний балет, що обов’язково захопить Вашу уяву та подарує насолоду.

Початок о 18:00, квитки на балет «Есмеральда».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *