ОСТАННІ НОВИНИ

Правоохоронці виявили «виборчі піраміди» під керівництвом нардепа

Соломія Головіна

|

Служба безпеки України проводить понад 30 обшуків у різних регіонах у зв’язку зі створенням так званих «виборчих пірамід» під керівництвом одного з народних депутатів та за участю громадян Росії для впливу на вибори президента. Про це на брифінгу повідомив заступник голови СБУ Віктор Кононенко, передає УНІАН.

 

Він заявив: «Службою безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою та Державним бюро розслідувань у межах відкритого за ознаками створення злочинної організації кримінального провадження у значній частині регіонів нашої держави сьогодні проводиться більше 30 обшуків».

За словами Кононенка, під час обшуків вже вилучено десятки тисяч доларів США, звітну документацію, розписки про вручення та отримання коштів та інші матеріали, які підтверджують протиправну діяльність. Водночас, наразі нікого не затримано, слідчі вирішують це питання.

«Хочу одразу зауважити, що в жодному партійному офісі жодної політичної сили ніяких обшуків не проводиться», – наголосив Кононенко.

На питання, чи проводяться обшуки у тому числі у волонтерів кандидата у президенти Юлії Тимошенко в Запорізькій області, він відповів: «Я припускаю, що ці люди могли бути залучені до якоїсь політичної діяльності, але це збіг, не більше».

Кононенко зауважив, що мета обшуків полягає у «документуванні створення так званих «виборчих пірамід» та недопущенні їхнього використання під час виборів президента України».

«Підставою стала здобута Службою безпеки України, у межах визначеної законом компетенції, інформація про створення злочинної організації, за участю та провідною роллю громадян Російської Федерації та громадян України, які тривалий час співпрацюють з російськими структурами», – заявив заступник голови СБУ.

Він додав, що ця організація мала намір здійснити вплив «на результати волевиявлення під час голосування на виборах президента України, що мають відбутися 31 березня та 21 квітня поточного року».

«Для повноцінного функціонування організації та реалізації злочинного наміру використовувалась так звана «брудна готівка», яка обготівковувалася незаконним шляхом за сприяння працівників правоохоронних органів», – сказав Кононенко.

За його словами, «реалізація проекту передбачала формування членами групи у виборчих округах «піраміди» в такому вигляді: керівник сектора – старший виборчої дільниці і десятки, котрі повинні забезпечити необхідну, визначену кожному окремо кількість голосів на користь конкретного кандидата на всіх звичайних виборчих дільницях країни».

Заступник голови СБУ уточнив, що «за щомісячну грошову винагороду найняті учасниками угруповання особи з числа місцевих жителів повинні були провести відповідну обробку та забезпечити голосування на користь конкретного кандидата визначеної кожному з них кількості виборців».

«Ще раз наголошую: кожна із названих вище ланок отримувала – частина з листопада 2018 року, частина з січня 2019 року – фінансування, не передбачене жодним нормативним актом України, і тут ми повністю підтримуємо позицію МВС, що вказана діяльність носить протиправний характер та передбачає вплив на результати виборів», – сказав він.

«Створена організація має свою ієрархію і розподіл обов’язків та складається з керівника, яким є один із народних депутатів України. Сьогодні його не називаємо свідомо для того, щоб не прив’язувати його до жодної з політичних сил», – пояснив Кононенко.

За його словами, цей народний депутат, який особисто не є кандидатом у президенти, виконує координуючу роль і відповідає за фінансування.

«По суті, він є замовник всієї цієї роботи», – сказав Кононенко.

Як додав заступник голови СБУ, цьому народному депутату допомагали троє координаторів, відповідальні за різні регіони України. На брифінгу були продемонстровані слайди, на яких були вказані імена координаторів. Зокрема це Владислав Ковалевський, Євген Матвейчук та Вартан Юмукян. Цим координаторам в кожній області підпорядковувалися особи, відповідальні за реалізацію мети цієї «піраміди».

«Частина організаторів цієї «піраміди» є глибоко інтегрованими в російський політикум, тривалий час працювали в Російській Федерації, організовуючи виборчі компанії провладних кандидатів і партій», – додав Кононенко.

Так, повідомив він, відповідальний за Вінницьку область громадянин РФ Володимир Рябий у 2012 році брав участь у виборах президента Росії як довірена особа кандидата Володимира Жириновського, а відповідальна за Одеський регіон громадянка України Ганна Матюхіна у 2011 році на парламентських виборах у РФ працювала у виборчому штабі партії «Єдина Росія», а в 2012 році працювала у виборчому штабі кандидата у президенти РФ Володимира Путіна. Кошти на організацію роботи зазначеної «піраміди» почали виділятися ще до офіційного початку виборчої кампанії, повідомив Кононенко і додав, що лише на діяльність цієї організації у Хмельницькій області було виділено 3 млн грн.

За його словами, «розмір оплати так званих «старших виборчих дільниць», яких скорочено називають «СВД», і членів так званих «десяток» зростав пропорційно наближенню виборів президента України та становив наступні суми: «СВД» – по 700 грн у листопаді-грудні 2018 року, по 1500 грн – у січні-лютому 2019 року». Разом з тим, у березні-квітні 2019 року «СВД» мали отримати по 2500 грн щомісячно.

«До матеріалів провадження долучено направлену до органів прокуратури заяву народного депутата України Андрія Немировського, до якого звернувся однин із колишніх членів цієї групи, що відповідав за так зване «поле» в одномандатному виборчому окрузі № 151 на Полтавщині», – заявив Кононенко.

«Якщо брати 151-й округ як базовий, то ми бачимо, що на платній основі по ньому залучено 216 «старших виборчих дільниць» та 3250 учасників так званих «десяток». Якщо це помножити на кількість, ми отримаємо наступну суму: що на платній основі цією групою планувалося залучити до цієї діяльності більше 680 тис. осіб», – сказав Кононенко.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *