ОСТАННІ НОВИНИ

Завтра українці зможуть побачити Супермісяць

Соломія Головіна

|

У вівторок, 19 лютого, об 11:09 за київським можна буде побачити астрономічне явище – Супермісяць, що відбувається при збігу повного місяця або молодика з перигеєм — моментом найбільшого зближення Місяця і Землі. Про це пише видання «Наше небо».

 

Як пояснюється, орбіта Місяця не колова, а її найближча до Землі точка називається перигей і її положення у космічному просторі змінюється кожного календарного місяця. Відтак, у вівторок, 19 лютого, о 9 год 09 хв за всесвітнім часом (UT, або об 11 год 09 хв. київського часу) буде найближчий перигей 2019 року, коли відстань між центрами Землі й Місяця становитиме 356,763 кілометрів. Ближче до Землі Місяць підійде наступного разу тільки 24 грудня 2026 р. Але це не стане рекордом – мінімальна в ХХІ ст. відстань (356,447 км) між Землею і Місяцем буде 6 грудня 2052 року.

Водночас зазначається, що повний Місяць завтра, 19 лютого, буде не лише найбільшим у поточному році, але він також стане третім за величиною повним Місяцем наступних 10 років. Фактично, доведеться чекати до грудня 2026 року, щоб побачити ще більший повний Місяць.

Фото: Наше небо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *