ОСТАННІ НОВИНИ

Кабмін ввів радіочастотну ідентифікацію проходження автомобільного техконтролю

Соломія Григор'єва

|

Кабінет Міністрів ввів радіочастотну ідентифікацію проходження технічного контролю автомобільним транспортом. Відповідну постанову Кабмін прийняв на засіданні в середу, передають Українські Новини.

 

Документ передбачає фіксацію факту проходження обов’язкового технічного контролю на самоклеючій мітці радіочастотної ідентифікації, яка буде розміщуватися на вітровому склі транспортного засобу і дозволяти дистанційний (автоматичний) нагляд з боку органів контролю.

Постанова вступить в силу через 3 місяці з дня опублікування.

При цьому передбачено, що суб’єкти проведення обов’язкового технічного контролю (ВТК) транспортних засобів, які отримали бланки протоколів перевірки техстану до набуття чинності цієї постанови, зможуть використовувати їх до повного їх витрачання.

У пояснювальній записці до документа наголошується, що зараз в Україні зареєстровано близько 1 млн одиниць колісного транспорту, що підлягає техконтролю, у тому числі понад 370 тис. автобусів, періодичність обов’язкового техконтролю яких повинна бути 2 рази в рік.

У той же час, за даними МВС, скорочення кількості транспорту, що пройшов обов’язковий техконтроль (в 2016 році його пройшли 59% одиниць автотранспорту, що підлягають контролю, в 2017 році – 56%) свідчить про порушення його власниками вимог законодавства в частині допуску до експлуатації та зниження кількості справного автотранспорту на дорогах.

На думку уряду, прийняття такого рішення підвищить якість проведення технічного стану автотранспорту суб’єктами ВТК, виключить фіктивність перевірки техстану транспорту, забезпечить контроль за своєчасним проходженням такого контролю і перешкодить участі в дорожньому русі несправного автотранспорту.

У записці зазначається, що запропонований механізм базується на міжнародній практиці в ряді країн – членів Європейського Союзу і він також дозволить виявляти автомобілі, що знаходяться в розшуку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *