ОСТАННІ НОВИНИ

У Нацбанку розповіли, які банкноти планують замінити на монети

Юлія Шпак

|

Паперові банкноти номіналом від 1 до 10 грн випускатимуть лише для колекціонерів Національний банк України планує поступово повністю замінити паперові банкноти від 1 до 10 грн монетами. Про повідомив голова НБУ Яків Смолій, передає РБК-Україна.

 

Як зазначив Смолій, грошовий ряд, який у минулому році презентував НБУ, передбачає введення в обіг монет номіналом 5 і 10 грн. У той же час, за його словами, у 2019 році монета номіналом 10 грн точно не буде випускатися, а 5 грн – ще під питанням.

«Стосовно монет 1 і 2 гривні, безумовно, обіг є більш довготривалим, ніж паперові банкноти, які зношуються… Виготовлення монет і їх обіг значно дешевші для НБУ, ніж банкноти№, – сказав він.

Смолій також повідомив, що паперові банкноти номіналом від 1 до 10 грн НБУ буде випускатиме лише для колекціонерів.

«Вони не будуть випускатися в обіг», – сказав голова НБУ.

Також у прес-службі НБУ УНІАН повідомили, що українці зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно як новими монетами номіналами 1, 2, 5, 10 гривень, так і банкнотами відповідних номіналів.

Паперові гроші відповідних номіналів перебуватимуть в обігу паралельно як з випущеними монетами в 1 і 2 гривні, так і з запланованими до випуску монетами в 5 і 10 гривень.

«Банкноти номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень не вилучатимуться з обігу, але з часом НБУ припинить друкувати ці банкноти й додатково поповнювати ними грошовий оборот. Банкноти відповідних номіналів випускатимуть лише для потреб колекціонерів», – пояснили в НБУ.

Фото: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *