ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні відзначають Собор Пресвятої Богородиці: чого не можна роботи у цей день?

Юлія Шпак

|

Сьогодні, 8 січня, православний світ відзначає свято – Собор Пресвятої Богородиці.

 

Історія свята Собор Пресвятої Богородиці

Як повідомляє УНІАН, свято Собору Пресвятої Богородиці має давнє походження, офіційно святкування було установено в 681 році. 8 січня прославляють Богоматір, яка дала життя сину Божому. Цей день називають Собором через те, що відбувається загальне (соборне) святкування й інших людей, близьких Діві Марії та Ісусу Христу. Разом з Богоматір’ю, в святкування Собору також звершується пам’ять тих, хто по плоті був близький до Спасителя: святого Йосипа Обручника, царя Давида (предка по плоті Господа Ісуса Христа і святого Якова-брата Господнього, сина від першого шлюбу святого Йосифа Обручника), який супроводжував разом з батьком Матір Божу і Богонемовля Ісуса при втечі в Єгипет.

Що можна робити на Собор Пресвятої Богородиці

8 січня вважається святом породіль і бабок-повитух. На Богородицю зазвичай колядували жінки (ходити по домівках з привітаннями, співати колядки) . Вони ходили до повитух, причащали їх вечерею, а також проводили обіди та панахиди по померлих У народі 8 січня називали «Бабиними кашами». Жінки брали ложку і ходили в гості, їли кашу, яку господарі спеціально готували для такого випадку. В цей день тривають святки. Дівчата починають гадати.

Що не можна робити на Собор Пресвятої Богородиці

В давнину вважали, що свято 8 січня для жінок важливіше, ніж Різдво Христове, оскільки пов’язане з Дівою Марією. Вважалося, що якщо вагітна жінка чи її чоловік, навіть через крайню необхідність, працюватимуть у цей день, то у них дитина народиться з фізичними вадами. В цілому заборони стосуються насамперед домашньої роботи – не можна шити, прибирати і прати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *