ОСТАННІ НОВИНИ

Реалістичний і збалансований бюджет. Уряд Гройсмана обіцяє в 2019 році розбудову країни

Олександр КОВАЛЬ

|

Держбюджет-2019 незвичайний вже тому, що Верховна Рада ухвалила його за тиждень до початку зими. В країні, яка, бувало, входила в новий рік без основного фінансового закону – це вже досягнення. Інші ж плюси та мінуси державного кошторису будуть очевидніші, коли Україна проживе за ним рік. Однак деякі цифри вже зараз варті того, щоби розглянути їх ретельніше.

«Ми  як завжди вчасно підготували проект бюджету. І найголовніше, що він є абсолютно реалістичний. Реалістичний бюджет, який повністю збалансований, дає абсолютну впевненість в економічному зростанні у 2019 році», – зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Соціальний захист населення

Мінімальна заробітна платня з 1 січня зросте майже на чотири сотні і становитиме 4173 грн, тоді як, скажімо, наприкінці 2016-го «мінімалка» була лише 1600 грн. Вищими стануть і пенсії. З 1березня їх автоматично перерахують залежно від зростання інфляції та середньої заробітної плати. Цей показник (середня платня), за підрахунками Міністерства соціальної політики, зросте на 17%. Ще двічі пенсії перерахують у зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму – 1 липня та 1 грудня. Окремо підвищення чекає на колишніх військовослужбовців. З 1 січня їхні пенсії зростуть у середньому на 738 грн.

Курс на децентралізацію триває

У 2019 році продовжиться тенденція фінансового зміцнення територіальних громад. Так, обсяг фінансового ресурсу місцевих бюджетів складе 568,7 млрд грн, що на 15 мільярдів більше, ніж у 2018-му. Також суттєвим буде зростання дохідної частини бюджетів у регіонах. Такий результат забезпечать, залишаючи на місцях цілу низку надходжень:

  • податок на доходи фізичних осіб від доходів за здачу в оренду земельних ділянок;
  • 5% рентної плати за видобуток вуглеводнів;
  • земельний податок за лісові землі;
  • 13,44% акцизного податку з пального.

Разом із тим коштом Держбюджету будуть реалізовані місцеві інвестиційні проекти. Для цього в Державному фонді регіонального розвитку закладено 7,7 млрд грн. Завдяки передбаченому наповненню Державного фонду регіонального розвитку відремонтують і побудують амбулаторії, дитячі садки, школи, будинки культури, мости, водогони та інші об’єкти. Так, цього року коштом ДФРР та субвенції на розвиток об’єднаних територіальних громад вже реалізується 3170 проектів.

Інші пріоритети

Основним державним пріоритетом без сумнівів залишається оборонний сектор. Вперше в історії витрати на оборону перевищили планку у 200 мільярдів. У 2019-му на безпеку виділили 212 млрд грн (5,4% ВВП), що на 34 млрд грн більше, ніж у попередньому бюджеті. Більше половини – грошове забезпечення військових та інших силовиків. Для підвищення обороноздатності країни щороку збільшуються витрати на створення, закупівлю та модернізацію озброєння та військової техніки. У 2019 році на це закладено 40 млрд грн.

Ремонт доріг, який Уряд обрав за власну візитівку, й надалі триватиме. Ще один рекорд – це 55,6 млрд грн, виділених на будівництво та реконструкцію автошляхів, це на 17% більше, ніж цьогоріч, коли було відремонтовано близько 4000 кілометрів автошляхів. Із виділених на дороги коштів більше третини – це субвенція на місцеві дороги, які подекуди не ремонтували по кілька десятиліть.

З-поміж інших галузей можна виділити також і медицину. Наступного року на підтримку і розбудову оновленої системи надання первинної медичної допомоги буде виділено більше 15 млрд грн. Розпочнеться і реформа екстреної медичної допомоги, на яку передбачено 1 млрд грн. За ці кошти будуть запроваджені сучасні диспетчерські протоколи, оновлено парк автомобілів «швидкої». Стільки ж коштів спрямують і на програму «Доступні ліки». Вона дозволить людям отримати безкоштовно чи з незначною доплатою понад 260 препаратів від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

Разом із цим у 2019 році розпочнеться етап запровадження програми безкоштовної діагностики, на яку у бюджеті зарезервовано 2 млрд грн. З липня 2019 року 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра, оплатить держава. Пацієнти зможуть безкоштовно пройти обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш поширені види онкології у чоловіків і жінок.

«Усі інвестиції у систему охорони здоров’я стануть внеском у зростання людського капіталу в Україні. У якість та тривалість нашого з вами життя», – наголосила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Зростання економіки

Зростання ВВП на рівні 3% – такий показник закладений у держбюджеті на 2019 рік. Враховуючи те, що після падіння економіка України зростає вже десять кварталів поспіль, ці цифри виглядають цілком реально.

Підсумовуючи, можна сказати, що ключовими елементами державного бюджету на 2019 рік стали реалізація великих інфраструктурних проектів, оборона країни, забезпечення фінансування реформ, підтримка і покращення соціальних стандартів.

«Державний бюджет 2019 – це бюджет сталої розбудови країни. Зміни, які ми робимо – це не точкові зміни. Це зміни, які вплинуть на різні сфери і на розвиток держави загалом»,– підкреслив Володимир Гройсман.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *