ОСТАННІ НОВИНИ

Європейський суд зняв санкції з Азарова

Дарина Смеречанська

|

Четверта палата Європейського суду задовольнила апеляцію колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова проти Ради Євросоюзу та зняла з нього санкції. Відповідне рішення ухвалили 19 грудня, повідомляє Громадське.

 

Зокрема, у суду Азаров оскаржував рішення Ради Євросоюзу продовжити санкції проти Азарова, яке ухвалили 5 березня 2015 року. Зокрема, обмежувальні заходи стосувалися замороження його активів та активів компаній, пов’язаних з Азаровим.

Також суд зобов’язав Раді Євросоюзу відшкодувати Азарову судові витрати.

Санкції на Миколу Азарова наклали на початку 2014 року. Зокрема, причиною запровадження санкцій була причетність колишнього прем’єр-міністра часів Януковича до масштабних розкрадань державних коштів, а також порушень прав людини в Україні під час Революції Гідності.

Зазначається, що Азаров оскаржував рішення Ради ЄС щодо накладання на нього санкцій, проте суд першої інстанції його вимог не задовольнив.

Рада Євросоюзу 5 березня скасувала санкції проти колишнього депутата від «Опозиційного блоку» Сергія Клюєва та колишньої міністерки юстиції часів Януковича Олени Лукаш.

11 липня Суд Європейського союзу анулював санкції проти колишнього глави адміністрації президента, екс-секретаря Ради нацбезпеки та оборони часів Януковича Андрія Клюєва.

У ЄС прийшли до висновку, що немає достатніх обґрунтувань продовжувати санкції проти екс-посадовців.

Водночас санкції проти інших 13 осіб, що залишилися в списку ЄС, були продовжені ще на один рік послами ЄС. Серед них — Віктор Янукович, його син Олександр, колишній прем’єр-міністр Микола Азаров, та екс-голова Нацбанку Сергій Арбузов та колишній секретар РНБО Андрій Клюєв.

Микола Азаров очолив уряд України в 2010 році після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича. 28 січня на тлі подій Революції гідності він подав у відставку й залишив територію України.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *