ОСТАННІ НОВИНИ

Сестра Сенцова отримала премію Сахарова за нього

Дарина Смеречанська

|

Європарламент нагородив українського режисера, політв’язня Олега Сенцова премією «За свободу думки» імені Сахарова. Єврокомісар з питань розширення Йоганнес Ган закликав Росію відпустити Сенцова на вручення премії в Страсбурзі, однак цього очікувано не відбулося. Тому замість нього нагороду отримала його двоюрідна сестра Наталя Каплан. У Страсбурзі вона виступила з промовою і зачитала лист Олега Сенцова. Про це повідомляє «Громадське».

 

«Наразі Олег перебуває в одній із найпівнічніших в’язниць світу. Це колонія суворого режиму на півострові Ямал. Відправити жителя півдня до Арктики — це окреме катування. Дуже скоро Олег там почав втрачати волосся, почали кришитися зуби. Та Олег — людина, яка не може здатися і просто тихо сидіти, він борець за натурою. І єдиний метод боротьби, який він побачив — голодування», – зазначила вона під час свого виступу.

І додала, що під час голодування і без того підірване здоров’я Олега почало стрімко погіршуватися:

«Постраждали всі органи: збільшена печінка, нирки майже відмовили, проблеми з кишківником і шлунком, почалася аритмія та ішемія. Внутрішні органи не отримували достатню кількість кисню, почалася гіпоксія, наслідки дійшли і до мозку. 5 жовтня, після 145 днів голодування, Сенцов його припинив. Причиною стала заява співробітників ФСВП про застосування до нього примусового годування. Олег розумів, що голодування все одно припиниться, але у нього був вибір — знову зазнати катувань, лежати скутим з засунутою в ніс трубкою або припиняти самостійно. Щоб уникнути додаткових страждань, він обрав другий шлях.

За всі 145 днів не звільнили жодного українського політв’язня. Але це не означає, що Олег програв. Завдяки його вчинку про репресії з боку Росії заговорив уесь світ, Олег привернув величезну увагу до теми українських політв’язнів. Він уже переміг», – сказала Наталя Каплан.

Також вона зачитала лист брата, який він написав з цієї нагоди:

«Андрій Сахаров це безумовно людина, на яку варто рівнятися, і ставати навіть десь трохи поруч із ним — це занадто велика честь для мене: він дуже високо підняв планку освіченості й таланту, інтелігентності та вихованості, гідності і гуманізму. Але я сподіваюся, що я ще зможу, встигну щось зробити для того, щоб відчути, що я заслужив цю винагороду», – мовиться у зверненні Олега Сенцова.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *