ОСТАННІ НОВИНИ

Британія затвердила «чорний список» російських олігархів, – ЗМІ

Олена Карп'юк

|

Прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей схвалила складений британською розвідкою чорний список, до якого увійшли шість російських олігархів. Про це пише Уніан із посиланням на видання The Telegraph.

 

За інформацією джерела видання The Telegraph, документ буде поширений серед органів уряду Великобританії, а також союзників країни в Європі і Північній Америці, аби перешкодити вільному пересуванню його фігурантів і збереження їхніх бізнес-імперій.

Високопоставлене джерело в британському уряді в бесіді з The Telegraph зазначило, що планується обмежити можливість згаданих у списку осіб вільно переміщатися і працювати у Великобританії, Європі і «де-небудь ще». Вважається, що олігархи «мають дуже тісні професійні і фінансові зв’язки» з президентом Росії Володимиром Путіним.

«Ми вважаємо, що вони надають Кремлю підтримку по цілому ряду напрямків, в тому числі використовуючи свої фінансові можливості в інтересах російської держави», – пояснив співрозмовник The Telegraph.

За його словами, заходи проти фігурантів списку стануть важливою частиною відповіді Лондона на отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля в Солсбері.

Також джерело стверджує, що у списку опинився Роман Абрамович, оскільки він «надає Путіну найбільш значну фінансову підтримку». У перелік потрапили ще й Ігор Сечин, Алішер Усманов, Аркадій і Борис Ротенберги, Олег Дерипаска. Щодо останнього, то, як зазначає британське видання, він не тільки надає фінансову підтримку Кремлю, але також має тісні стосунки з російськими спецслужбами, у тому числі з «підрозділом військової розвідки ГРУ, яке провело теракт в Солсбері із застосуванням нервово-паралітичної речовини».

Нагадаємо, відучора, 7 грудня, Великобританія припинила дію програми видачі віз Tier 1, так званих «золотих віз», які дають право крупним іноземним інвесторам отримати вид на проживання в країні. Такими візами найчастіше користувалися бізнесмени з Росії і Китаю.

Таке рішення британська влада пояснила боротьбою з фінансовими злочинами. В уряді Великобританії пообіцяли, що «золоті візи» почнуть видавати знову після того, як в країні запрацює система перевірки походження фінансів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *