ОСТАННІ НОВИНИ

Ігор Васюник: «Збиткові пасажирські перевезення залізницею потребують масштабних інвестицій»

Юлія Шпак

|

Перший заступник голови комітету ВРУ з питань транспорту Ігор Васюник про потребу лібералізації ринку вантажних перевезень «Укрзалізниці», необхідність інвестицій в збиткові пасажирські перевезення залізницею та ймовірність покращення фінансового стану УЗ загалом:

«В транспортному комітеті доопрацьовуємо законопроект про залізничний транспорт: лібералізація ринку, приватні вантажні перевезення, імплементація євродиректив.

Разом з намірами відкрити ринок для приватних вантажних перевізників потрібно паралельно вирішувати безліч проблем в пасажирських перевезеннях.

Половина пасажирообігу держави припадає саме на залізницю. З однієї сторони пасажирські перевезення залізницею мають вагоме соціальне і економічне значення. З іншої – є збитковими, потребують великих інвестицій в оновлення рухомого складу та інфраструктуру, підвищення якості послуг.

Перевезення пасажирів залізницею у всьому світі дотаційне. Станом на сьогодні в країнах ЄС щорічно виділяється близько 75 мільярдів євро державних дотацій на залізничні пасажирські перевезення, на утримання та розвиток інфраструктури. В деяких європейських країнах компенсації сягають 60-90% до вартості білету для пасажира.

Україна – не виняток, пасажирські перевезення – теж збиткові. Тільки у нас з державного бюджету не виділяють дотацій на пасажирку взагалі. Ці збитки «Укрзалізниця» компенсує виключно за рахунок вантажних перевезень, – що є неправильно і тільки погіршує фінансовий стан залізниці загалом.

Вже на наступному засіданні транспортного комітету обговорюватимемо як вирішувати проблеми в залізничних пасажирських перевезеннях».

Фото: Facebook-сторінка Ігоря Васюника

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *