ОСТАННІ НОВИНИ

У МОЗ розповіли, чому не варто курити кальян

Юлія Шпак

|

Центр громадського здоров’я МОЗ України разом з громадською організацією «Життя» розпочали інформаційну кампанію про небезпеку куріння кальяну. Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

 

Згідно з результатами останнього Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (2017 рік), 2,1 % дорослих є активними курцями кальяну. Крім того, опитування ініціативи U-Report, яке проводилося у вересні 2018 року, показало, що серед молоді 14–34 років, які нині не курять, близько половини пробували курити кальяни – 49,2%.

Дим кальянів, як і дим інших тютюнових виробів, містить токсичні речовини, що можуть викликати рак легень та інші види раку, серцево-судинні, респіраторні та інші захворювання.

«Люди, які вживають кальян протягом півгодини – години, отримують в десятки разів більше токсичних і канцерогенних речовин, ніж під час куріння сигарет. Вони отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі – гіпоксію. Часто куріння кальяну асоціюється з відпочинком з друзями і створює псевдокультуру, яка, на жаль, стала дуже поширеною в нашій країні. Це велика соціально-медична проблема, тому треба робити профілактичні інтервенції та заходи. Насамперед, оберігати людей від вторинного кальянного диму і контролювати заборону куріння кальяну в приміщеннях. Адже для молоді це може стати спусковим механізмом для початку вживання інших форм тютюну», – говорить національний експерт з контролю над тютюном, головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка.

Курити кальяни у громадських місцях, включно із закладами ресторанного господарства, заборонено з 2012 року на рівні із курінням звичайних та електронних сигарет.  Проте за результатами громадського моніторингу у січні 2018 року, кальян продовжують курити фактично у кожному п’ятому кафе, барі та ресторані.

Щоб уникнути маніпуляцій та забезпечити точність трактування антитютюнового законодавства в частині контролю за його дотриманням, ще в липні 2016 року група народних депутатів із різних фракцій зареєстрували законопроект №4030а. Цей законопроект визначає, що Держпродспоживслужба матиме беззаперечне право здійснювати перевірки за зверненнями громадян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *