Молоко та молочні продукти — те, що є в раціоні від народження, та досить звична їжа. Водночас існує багато міфів та тверджень щодо користі та шкоди молока, і в цілому щодо його природності для організму людини. Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
Вона зазначає, що молоко містить молочний цукор — лактозу, і для її розщеплення та подальшого засвоєння необхідно виробляти фермент лактазу.
«Цей фермент розщеплює дисахарид на моноцукри, які всмоктуються в кишківнику та засвоюються нашим організмом. Якщо така схема в організмі не спрацьовує — цукор не всмоктується і дістається мікроорганізмам нашої мікробіоти. Вони споживають лактозу та утворюють велику кількість газів, що є класичним симптомом при непереносимості лактози», – йдеться у повідомленні.
Також Уляна Супрун повідомила, що на сьогодні близько 75% дорослого населення мають знижену здатність перетравлювати лактозу в дорослому віці.
«Картина також різниться і глобально — лактозна непереносимість характерна для більш ніж 90% жителів північноамериканського континенту та Китаю, а на півночі Європи — люди перетравлюють її найкраще», – додає вона.
Якщо ж ви маєте проблеми з засвоєнням лактози, експерти радять наступне:
- Надавати перевагу молочним продуктам без лактози (продукти майже не відрізнити на смак, втім безлактозні можуть бути трохи дорожчі).
- Споживати мало молочних продуктів, проте регулярно.
В дослідженні Американського національного інституту здоров‘я вказано, що якщо вживати за один прийом їжі не більше 12 г лактози (приблизно 1 чашка молока, або 2 чашки йогурту), то симптоми лактозної недостатності будуть мінімальні, чи не спостерігатимуться.
В деяких дослідженнях вказано, що якщо є непереносимість лактози, існує сенс в помірних кількостях, але часто вживати кисломолочні продукти, що містять живі лактобацили та біфідобактерії. Адже саме вони здатні переробляти лактозу із найменшим газоутворенням.
Людям, що не мають проблем з непереносимістю лактози, все одно варто пам’ятати, що слід дотримуватися помірності при споживанні продуктів з молока, особливо, з високою жирністю.
Існують різні рекомендації щодо вживання молочних продуктів. Світові організації в галузі харчування рекомендують вживання 2-3 порцій молочних продуктів в день (одна порція, в даному випадку, прирівнюється до приблизно склянки рідкого продукту, або 40 г — для твердого сиру).
Молочні продукти можна і треба вживати, але вони не мають бути основою раціону. Якщо ви відчуваєте дискомфорт після вживання таких продуктів — проконсультуйтесь зі своїм лікарем.
Юлія Шпак