ОСТАННІ НОВИНИ

Вбивство Гандзюк: правозахисники і активісти вимагають відставки Авакова і Луценка

Омелян Шевчук

|

Генпрокурор Юрій Луценко і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повинні піти у відставку через неспроможність реформувати правоохоронну систему. Про це йдеться у заяві, яку підписали 73 громадські організації.

 

«Розслідування нападу на Катерину Гандзюк знову засвідчило очевидну неспроможність правоохоронної системи ефективно розслідувати як цей, так і низку інших нападів на громадських активістів, що сталися в різних регіонах України після Революції гідності», – заявляють активісти.

В заяві згадується, що напад на Гандзюк спочатку був кваліфікований як хуліганство і лише після тиску громадськості її перекваліфікували на “тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування”.

Потім кваліфікацію було змінено ще раз і визначено як «замах на вбивство».

«І лише через два місяці, 25 вересня 2018 року, за клопотанням адвоката Євгенії Закревської головне управління Нацполіції в Херсонський області додало ознаку замовності у кваліфікацію злочину (за п. 11 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України). Але в підозрі у виконавців ознака «замовності» і досі не фігурує», – сказано у заяві.

«Ми обурені станом розслідування нападів і вбивств громадських активістів та вимагаємо відправити у відставку керівництво херсонської поліції, яка з самого початку саботувала розслідування нападу на Катерину Гандзюк, а також вимагаємо відставки генерального прокурора України Юрія Луценка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, які саботували реформу правоохоронних органів  в Україні», – йдеться у заяві.

Активісти вважають, що відсутність «відсутність ефективної реформи поліції та прокуратури є причинами масових переслідувань і нападів на громадських активістів».

«Поки нападники, організатори і замовники понад сотні нападів на громадських активістів, які мали місце за декілька останніх років, не будуть покарані, жоден активіст не може почувати себе в безпеці», – сказано у заяві.

Нагадаємо, 4 листопада, стало відомо про смерть молодої активістки Катерини Гандзюк, яка лікувалася після жорстокого замаху на її життя.

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *