ОСТАННІ НОВИНИ

Україна та Вселенський патріархат підписали угоду про співпрацю

Омелян Шевчук

|

Президент Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом. Трансляція підписання угоди велася на сторінці президента в Facebook.

 

«Я від імені українського народу дуже вдячний Його всесвятості, синоду, всім ієрархам Вселенського патріархату за надзвичайно важливе і мудре рішення про відкриття для української нації дверей церкви і дороги додому. Угода, яку ми підписали сьогодні, завершує процес, щоб надання Томосу відбулося за всіма канонами православної церкви.», – сказав Порошенко.

Президент наголосив, що 3 листопада – це історичний день для створення Української автокефальної православної церкви.

«Закликаю українців молитися за мир, за єдність української церкви, молитися за те, щоб Господь не допустив провокацій, яких так прагнуть наші вороги, щоб Господь не допустив крові. Ми будемо робити все можливе, щоб якнайшвидше завершити процес надання томосу українській церкві Вселенським патріархом Варфоломієм», – сказав Порошенко.

У свою чергу Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що «це виключне право матері-церкви – дарувати автокефалію, коли вона вважає за доцільне, коли всі умови готові для цього процесу».

«Ми переконані, що рішення про автокефалію приведе до єдності всіх православних в Україні», – додав також Варфоломій.

«Дякую за молитви за Вселенський патріархат. Дякую за прекрасний храм святого Андрія, який ви нам передали в Києві, щоб було постійне представництво матері-церкви в столиці України», – зазначив він і висловив сподівання, що незабаром знову відвідає Україну.

Разом з тим, керівник Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації президента Андрій Жигулін у коментарі Українській правді пояснив, що підписана в суботу угода є угодою про співпрацю у створенні незалежної православної церкви в Україні.

«Вселенський патріарх надає томос, визнаючи незалежність Української церкви, і вручає його обраному на соборі предстоятелю. Українська держава, відповідно до Конституції і законів, надає цим процесам сприяння», – пояснив він суть домовленостей.

«Буде зареєстровано місію Вселенського патріархату в Києві – фактично, посольство, представництво, яке представлятиме Вселенську патріархію в Києві і сприятиме зв’язкам незалежної Української церкви із Вселенським православ’ям», – додав Жигулін.

Він уточнив, що відкриття такої ставропігії (представництва) було передбачено рішенням синоду Вселенського патріархату від 11 жовтня.

«Згадані рішення – черговий крок до отримання томосу. Його надання прямо зазначене в угоді – українські єпископи мають зібратись на собор і обрати предстоятеля», – додав Жигулін.

11 жовтня синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській православній церкві.

Також синод зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що у найближчий час відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *