ОСТАННІ НОВИНИ

Стало відомо, наскільки подорожчає для українців газ у 2019 році

Дарина Смеречанська

|

Ціна на газ для населення повинна зрости до 9852 гривень за 1 тисячу кубометрів з 1 травня 2019 року, а також може зрости до 12314 гривень з 1 січня 2020 року. Про це йдеться у “Положенні про покладення спеціальних обов’язків”, повідомляє УП.

 

Згідно з документом, з 1 листопада 2018 року по 31 грудня 2019 року НАК “Нафтогаз України” повинен здійснювати продаж/постачання природного газу для потреб населення за ціною, що розраховується за такою формулою:

Ц = (Цбаз х Кд), де Ц — ціна продажу/постачання природного газу; Цбаз — середня арифметична ціна продажу природного газу “Нафтогазу” для промислових споживачів, що діяла з 1 липня 2018 року по 30 вересня 2018 року. Кд — коефіцієнт дисконту.

Вказано, що показник Цбаз дорівнює 8981 гривні за 1 тис куб метрів.

Показник Кд становитиме:

0,6943 — для розрахунку ціни природного газу з 1 листопада 2018 року;

0,8 — для розрахунку ціни природного газу з 1 травня 2019 року.

Надалі, з 1 січня 2020 року ціна придбання природного газу не може бути вищою за середню арифметичну ціну продажу природного газу для промислових споживачів, тобто буде наближеною до ринкової.

Таким чином, у період з 1 листопада 2018 року по 1 травня 2019 року ціна на газ для населення становитиме 6235,5 гривні без ПДВ, витрат на транспортування та надбавки облгазів.

Разом з ПДВ, витратами на транспортування та надбавками облгазів ціна на газ для потреб населення становитиме 8550 грн за 1 тис куб м, про що було оголошено урядом.

З 1 травня 2019 року по 31 грудня 2019 року ціна на газ для населення, згідно з нашими розрахунками, повинна становити приблизно 9851,66 гривні за 1 тис куб м.

А з 1 січня 2020 року “ринкова” ціна на газ для населення за умови збереження показника Цбаз встановиться на рівні приблизно 12313,85 гривні, згідно з Положенням.

Щодо умов зміни показника середнього арифметичного (Цбаз) у Положенні не вказано.

Також зазначимо, що постанова кабміну про затвердження оновлених Положень була опублікована на Урядовому порталі, але згодом була видалена.

“Нафтогаз” зобов’язують купувати природний газ у державних “Укргазвидобування” і “Чорноморнафтогаз” за цінами, що визначені формулою.

“У разі коли обсяг природного газу, необхідний НАК “Нафтогаз України” для виконання покладених … спеціальних обов’язків, перевищує обсяг продажу природного газу … “Нафтогаз” повинен купувати необхідні обсяги природного газу в інших оптових продавців, у тому числі за кордоном”, – йдеться в документі.

Згідно з документом, газзбути продовжать постачати газ населенню.

Як уже писала ЕП, в рамках переговорів з МВФ, найбільш гострі дискусії точилися щодо формату PSO, за яким НАК постачає газ за пільговими цінами збутовим посередникам — газзбутам.

“Нафтогаз” наполягає на варіанті, за яким зможе продавати газ усім постачальникам на оптовому ринку, у тому числі газзбутам, на рівних умовах.

Наразі газзбути, які переважно входять у сферу впливу Дмитра Фірташа, єдині, через кого газ продається населенню.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *