ОСТАННІ НОВИНИ

Опублікували рейтинг сотні найбільших багатіїв країни

Дарина Смеречанська

|

Презентовано щорічний рейтинг 100 найбагатших українців. Ця сотня багатіє в 12 разів швидше, ніж зростає ВВП країни. До того ж темп приросту їхніх статків за останній рік лише збільшився. Про це повідомляє Новое время.

 

«Стати вітчизняним мільярдерам і мультимільйонерам ще багатшими допомогла сприятлива ситуація на світових сировинних біржах, що відображає зростання споживання металургійної і залізорудної продукції. Сировина – це українське все: одразу семеро осіб з числа тих десяти, які посіли перші місця в рейтингу Топ-100, контролюють активи, що виробляють продукцію з низькою доданою вартістю», – пише видання.

Краще за інших скористався ринковою кон’юнктурою Рінат Ахметов – беззмінний №1 рейтингу найбагатших співвітчизників. Завдяки зростанню попиту на метали його статки зросли одразу на 76%. А якщо говорити в абсолютних цифрах, то власник СКМ за рік став багатшим на $5,3 млрд.

Істотно додали в розмірах своїх статків і члени приватівського тріо – Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов і Олексій Мартинов. Наприкінці 2016 року ці фірми втратили свій найбільш публічний актив – націоналізований Приватбанк. Але завдяки своєму великому феросплавному бізнесу зуміли відновити свої позиції.

Виграли й ті учасники Топ-100, хто має нафтогазові активи, адже ціни на енергоносії в світі також пішли на зростання. Серед них виділяється Микола Злочевський, колишній глава Мінприроди часів Віктора Януковича, який на цій посаді контролював якраз українські надра. Тепер цей соратник президента-втікача володіє найбільшою приватною нафтогазовою компанією країни – Burisma. Та ще й придбав у іншого колишнього – Юрія Іванющенка, земляка і друга Януковича, – кілька газовидобувних компаній. Так Злочевський перетворився на бізнесмена, який все ближче підбирається до першої десятки рейтингу. У 2017-му він був на 14-му місці зі статком $535 млн. Тепер він виявився 11-м, а його фінансова вага дорівнює вже $636 млн.

Цього року до рейтингу Топ-100 найбагатших потрапило семеро нових фігурантів.

Найзаможніший з них – Володимир Галантерник, людина, яку називають неформальним господарем Одеси. Цей вкрай непублічний бізнесмен живе у Великобританії, але через ланцюжок різних фірм контролює низку найбільш ласих активів рідного приморського міста. Так, за даними одеських активістів, Галантернику підвладний знаменитий ринок Привоз, а також зона відпочинку Аркадія-Сіті і низка будівельних компаній.

До рейтингу вперше потрапили і два столичних забудовники – Максим Микитась і Володимир Зубик. Перший – як співвласник компанії Укрбуд, другий – компанії Інтергал-буд. Обидві фірми входять до число лідерів столичного ринку: за даними агентства ЛУН, дітище Микитася з початку 2017-го до середини вересня 2018-го здало майже 3 тис. квартир у Києві, а компанія Зубика – трохи більше 2 тис. Загалом у столиці і області за цей період ввели в експлуатацію 36 тис. квартир.

Ще одна пара новачків Топ-100 – В’ячеслав Климов і Володимир Поперешнюк. Відомі злетом їхнього бізнесу – компанії Нова пошта, найбільшого приватного поштового оператора в країні. Бізнесмени, капітали кожного з яких Dragon Capital оцінив у $102 млн, створили своє підприємство з нуля і без участі у приватизаційних конкурсах, чим відрізняються від переважної більшості учасників рейтингу найбагатших.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *