ОСТАННІ НОВИНИ

Європарламент засудив дії Росії в Азовському морі та закликав до санкцій

Омелян Шевчук

|

Європарламент ухвалив резолюцію із засудженням дій Росії в Азовському морі, які порушують міжнародне морське право. Про це сказано в резолюції Європарламенту, прийнятій в четвер, 25 жовтня, пише НВ.

 

У документі засуджуються «надмірні блокування і інспекції Росією комерційних суден. До відкриття Керченського моста з РФ в анексуваний нею Крим перевірки проводилися лише вибірково і не порушували вільного руху кораблів і вантажів.

Європарламент визнав право РФ проводити перевірки, але висловив переконання, що цим правом «не повинні зловживати або застосовувати його з політичних міркувань».

Замість цього Єврокомісії варто було б оцінити економічні збитки, завдані цією «де-факто блокадою» і допомогти економічному розвитку Маріуполя і Бердянська.

Також Європарламент «серйозно стурбований продовженням мілітаризації Азовського моря і регіону Чорного моря, особливо незаконно анексованого і окупованого Кримського півострова».

З прикладів називається розміщення Росією зенітних ракетних систем С-400 в Криму і перекидання в Азовське море військових кораблів і патрульних катерів з Каспію.

Нагадаємо, з квітня 2018 року Росія почала влаштовувати провокації в Азовському морі, захоплюючи судна, що прямують в порти Бердянська і Маріуполя під час їх проходу через Керченську протоку.

При цьому агресивні дії російської сторони суперечать міжнародному договору, згідно з яким Азовське море є водами внутрішнього користування як для України, так і для РФ, і його можуть вільно використовувати обидві країни.

У зв’язку з цим Україна веде переговори з ЄС і США про введення санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *