ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині вирощують корів, які дають до 40 літрів молока

Андрій Котенський

|

У селі Селисько на Львівщині працює сімейна ферма, де вирощують корів, які щодня дають до 40 літрів молока. Про це стало відомо під час гастрономічного туру, який для журналістів влаштувало управління туризму та курортів ЛОДА.

Керує фермою подружжя Темчишинів, які мало не щодня прокидаються о 04.00 ранку, а допомагають у роботі наймані працівники та четверо синів.

Фермерське господарство «Агротем» займається не лише вирощуванням великої рогатої худоби, але й варінням вишуканих сирів, а також розведенням спортивних коней. Окрім того родина Темчишинів професійно вирощує й квіти.

«У господарстві 74 дійних корови породи голштин та джерсей, а ще декілька десятків теляток. Із екологічно чистого молока власного видобутку варяться сири і дозрівають із благородною пліснявою делікатеси. Також на фермі розводять спортивних коней для школи верхової їзди. Зараз їхнє поголів’я налічує 13 штук», – розповідає голова фермерського господарства Олег Темчишин.

Але не все так «сонячно» на фермі, як видається на перший погляд.

«Територію, на якій функціонує ферма, досі неможливо взяти в оренду. Наказ про передачу в оренду є, але процес загальмував, адже землю із Держкомзему передали у підпорядкування села і вона немов «зависла у повітрі». Ми хочемо врегулювати правові відносини згідно законодавства України, щоб працювати прозоро, але наразі це не виходить», – бідкається співвласниця господарства Анна Темчишин.

За словами жінки, вони роблять все для того, щоб жити й працювати в Україні, і щоб від їхньої праці була користь громаді.

«Хочемо, щоб наше фермерське господарство сприяло розвитку села. Плануємо розвивати й агротуризм, який зараз у попиті серед туристів. Один зі синів планує відкрити ресторанчик з локальною кухнею та передати місцеві традиції. Ми намагаємося донести людям, що наша Україна прекрасна, і не потрібно їхати далеко, адже золоті місця є в Україні, де й народилися наші прекрасні люди», – переконана Анна Темчишин.

Окрім того, учасники туру відвідали у Пустомитах агрокластер «ГорбоГори» та рибне господарство «Карпатський Водограй».

Магазин «ГорбоГори» створили з метою промоції та демонстрації продукції безпосередньо від фермера – виробника цієї продукції, що дозволяє пропонувати покупцям завжди якісний товар за помірними цінами.

Також журналістам показали ферму, на якій вирощують равликів.

Завершився гастротур у Музеї народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького у Львові.

В межах дегустації «Смак українських Карпат» журналістам представили регіональні продукти Львівщини, Закарпаття, Прикарпаття та Буковини.

«Смак українських Карпат» – це спілка фермерів, що почала працювати у 2014 році.

Фото: Андрій Котенський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *