ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян запрошують до Оперного театру на унікальний концерт швейцарського оркестру Мusica Fiotra

Соломія Григор'єва

|

Сьогодні у Дзеркальній залі Львівського національного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької з першим та наразі єдиним концертом в Україні виступить всесвітньо відомий швейцарський бароковий оркестр Мusica Fiotra.

 

Концерт відбудеться в рамках підписаного Львівською оперою меморандуму про співпрацю з українсько-швейцарською асоціацією Haliciana Schola Cantorum.

«Нещодавно Львівська національна опера підписала меморандум про співпрацю з асоціацією Haliciana Schola Cantorum. В рамках цієї співпраці ми будемо сьогодні вітати швейцарський оркестр Мusica Fiotra. Ми надзвичайно раді, що сьогодні у театрі буде ексклюзивна нагода почути цих чудових музикантів в Україні та запрезентувати їх унікальну музику українському слухачеві», – сказав сьогодні, 3 жовтня, на прес-конференції заступник генерального директора-художнього керівника з міжнародних зв’язків та творчих питань Львівського оперного театру Михайло Швед.

За 28 років існування оркестр Мusica Fiotra об’їздив мало не весь світ: великі турне по Америці, Індії, всій Західній Європі. Зараз ансамбль вперше приїхав до України.

«Мusica Fiotra вперше в Україні і з єдиним концертом! Унікальний виступ, адже це не лише особливий оркестр, а й особлива музика, яку вони виконуватимуть. Мusica Fiotra славиться в Європі своїм виконанням маловідомих творів в автентичній манері. Оркестр записав кілька десятків абсолютно унікальних дисків творів, які більше в жодних інших записах не існують. Маємо надію, що цей концерт теж буде записаний та з’явиться у всіх найбільших бібліотеках західного світу.

Сьогодні у Львівській опері звучатимуть твори з манускриптів колекції Берлінської співочої академії, які знайшли в Києві після Другої світової війни. Деякі з цих творів майже ніколи не звучали вживу. Сьогодні це станеться мало не вперше, та ще й у автентичному виконанні», – наголосив мистецький керівник українсько-швейцарської асоціації Haliciana Schola Cantorum Іван Духнич.

Міжнародний ансамбль спеціалізується на історичному (автентичному) виконанні маловідомих шедеврів світової класики. У Львові Musica Fiorita виконають окрім творів західноєвропейських композиторів 17-18 століть, також музику українців – Дмитра Бортнянського (1751-1825) та Максима Березовського (1745-1777). Твори Березовського і Бортнянського прозвучать на оригінальних інструментах тієї доби, які спеціально для цього концерту привезуть зі Швейцарії (шалюмо, барокові кларнет і гобой, теобра, скрипка, альт і віолончель старої мензури).

Засновниця і керівниця барокового ансамблю Мusica Fiotra Даніеля Дольче зазначає, що для оркестру дуже важливо виконувати музику на автентичних інструментах, щоб люди почули, наскільки музика відрізняється своїм звучанням зараз від того, як це було, коли вона була написана.

«Я вже 28 років займають дослідженням старовинної музики, маловідомих шедеврів. Ми виконуємо ці твори в бароковому стилі на автентичних інструментах. Ми дуже багато подорожуємо і наша кожна поїздка є можливістю відкривати культуру тої країни, куди ми прямуємо. Львів в цьому сенсі був для нас великим відкриттям і збагаченням, тому нам було дуже цікаво виконати музику українських композиторів. Таким чином ми будуємо певні культурні мости, що є однією з візій нашого ансамблю», – розповіла Даніеля Дольче.

Додамо, що завтра, 4 жовтня, учасники оркестру Musica Fiorita проведуть цикл відкритих лекцій і майстер-класів у Львівській національній музичній академії імені М. Лисенка.

Квитки на сьогоднішній концерт швейцарського барокового оркестру Мusica Fiotra – за посиланням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *