ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні хочуть ввести штрафи за булінг

Юлія Шпак

|

Верховна Рада України має намір закріпити в законодавстві поняття «булінгу», «булінгу в навчальних закладах» та ввести штрафи для батьків і вчителів за моральне або фізичне насильство з боку неповнолітніх дітей. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

 

Зазначається,  що відповідний законопроект (№8584) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу» в першому читанні підтримали 235 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту у вівторок.

Одна з авторів законопроекту Оксана Білозір (фракція «Блок Петра Порошенка»), виступаючи з трибуни парламенту, зазначила, що під час обговорення документа перед виборами було вирішено, що визначення поняття «булінгу» візьмуть з української версії «Вікіпедії».

Отже, в тексті проголосованого в першому читанні законопроекту «булінг»визначається як моральне або фізичне насильство, агресія в будь-якій формі або будь-які інші дії, скоєні з метою викликати страх, тривогу, підпорядкувати людину своїм інтересам, які мають ознаки свідомого жорстокого ставлення.

Крім того, група народних депутатів, яка виступила авторами законопроекту, пропонує ввести адміністративну відповідальність за булінг.

Так, пропонується доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення України статтею 173-4 і ввести штраф від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за булінг.

Якщо такі дії буде скоєно повторно протягом року після адміністративного стягнення, або якщо це зробить неповнолітній, або такі дії супроводжуватимуться особливою жорстокістю, штраф становитиме від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Булінг, скоєний малолітніми або неповнолітніми особами від 14 до 16 років, пропонується карати штрафом для батьків від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів.

Для педагогів, керівників або засновників навчального закладу, які приховують випадки булінгу, буде передбачено штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *