ОСТАННІ НОВИНИ

Синоптик розповіла, коли варто чекати першого снігу

Юлія Шпак

|

Цього року не варто очікувати морозної зими, за винятком окремих днів, вона буде малосніжною і короткою. Перший сніг очікується наприкінці листопада. Про це розповіла у вівторок на прес-конференції завідувач відділу кліматичних досліджень та прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Вазіра Мартазінова, передає Укрінформ.

 

«Не варто очікувати цього року морозної зими, але окремі дні будуть досить холодними. Ця зима швидше закінчиться, ніж минулорічна. Снігу очікується небагато, і він в основному буде мокрим», – зазначила Мартазінова.

За її прогнозами, холодними цього року очікуються кінець грудня – початок січня, нічна температура в цей період може сягати 18-20 градусів морозу.

На початку грудня, за словами Мартазінової, температура повітря очікується від 5 до 10 градусів морозу,  згодом вона підвищиться і буде понад 0 градусів, а наприкінці місяця двічі очікується різке похолодання.

«Це різке похолодання буде короткочасним і нестійким.  Похолодання буде по всій території, але більше воно себе проявлятиме на сході країни. Похолодання короткочасні, але вони будуть дуже помітними, оскільки перепади температури очікуються в межах 10 градусів і більше. Це, звичайно, для людей метеозалежних буде важким періодом», – пояснила науковець.

Дуже холодною також буде перша декада січня, нічна температура доходитиме до 18-20 градусів морозу. Однак у другій половині січня слід очікувати потепління.

Що стосується лютого, то він, за прогнозами Мартазінової, буде більш поблажливим і м’якшим, ніж попередні місяці. Хоча короткочасні різкі похолодання в останній місяць зими також можливі.

«Але середня картина прогнозу на цю зиму в цілому складається благополучною, температура середня взимку буде вище норми», – сказала науковець.

Що стосується опадів, то, за словами Мартазінової, цієї зими їх буде мало, перший сніг очікується у листопаді.

«За прогнозами, наприкінці грудня – початку січня ніякого снігового покриву швидше за все чекати не варто. Загалом його буде менше цієї зими, ніж торік, і при цьому він буде зовсім іншого характеру. Це в основному мокрий сніг. І що не дуже добре – перед заморозками взагалі відсутність снігу.  Заметілі очікуються, але також короткочасні», – підсумувала Мартазінова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *