ОСТАННІ НОВИНИ

Цього року 225 мешканців Львівщини підхопили небезпечну хворобу Лайма

Вероніка Рой

|

За 8 місяців 2018 року на Львівщині зареєстровані 225 випадків хвороби Лайма, що на 59 випадків більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Про це повідомляє Львівський обласний лабораторний центр МОЗ.

 

Зазначається, що за серпень 2018 року на Львівщині зареєстровано 87 випадків хвороби Лайма, що на 38 випадків більше, ніж у серпні 2017. Серед хворих 57 жінок, 30 чоловік. Переважна більшість хворих – дорослі віком від 1 до 74 років, 9 – діти віком до 17 років.

«Напади кліщів сталися переважно в липні – серпні 2018 р. Перебіг захворювання легкий – у 80 випадках, середньої важкості – у 7, важких випадків не зареєстровано. У серпні 2018 в Львівській області за даними лікувально-профілактичних закладів за медичною допомогою з приводу укусів кліщів звернулись 117 осіб, в тому числі у м. Львові – 50, інші 67 – в районах області», – йдеться у повідомленні.

Довідка

Хвороба Лайма викликається спірохетами роду Borrelia burgdorferi і характеризується важкістю перебігу, ураженням різних органів та систем організму людини (шкіри, серця, суглобів, нервової системи, органів зору та ін.). Хвороба може виникнути після укусу кліща вже через 7-10 днів, а іноді інкубаційний період триває понад 6 місяців.

Характерним проявом хвороби Лайма є поява на місці укусу кліщової мігруючої еритеми – плями на шкірі насичено рожевого кольору, що має чітко виражені інтенсивно червоні, набряклі краї, центр блідий або блідо-синюшний («бичаче око»). Еритема виникає в середньому через 2-3 тижні після укусу кліща, іноді пізніше. Діаметр еритеми від 5 до 40 см. У майже третини хворих еритема не відмічається, такі випадки як правило, перебігають важче і схильні до хронізації.

На початку хвороба може проявлятися також підвищенням температури тіла, слабкістю, сонливістю, втомлюваністю. Регіональні лімфатичні вузли поблизу місця укусу кліща можуть бути збільшені. Ця стадія триває від 3 до 30 днів. В 2-ій стадії захворювання відмічаються неврологічні розлади і порушення діяльності серця. Ця стадія триває декілька місяців. Через 6 тижнів розвивається 3-тя стадія захворювання – ураження суглобів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *