ОСТАННІ НОВИНИ

Ростислав Семків: «Читання Facebook-стрічки замінило вранішні газети»

Соломія Головіна

|

Літературознавець, письменник, видавець Ростислав Семків про те, як соцмережі витіснили культуру вранішнього читання свіжої преси:

«Процес читання таких електронних мереж як Facebook  замінив собою вранішні газети. Люди, які звикли до своїх смартфонів, планшетів, щоранку читають можливо зовсім непотрібні їм новини зі значно більшою інтенсивністю, ніж це робили англійські лорди у 19 столітті. Звичайно, вони читають багато зайвого, як і англійські лорди у 19 столітті, тому що газети завжди містили якусь частину непотрібної інформації, так само відбувається й тут.

Тобто, якщо порівнювати з 70-80-ми роками, коли читати можна було лише з книжки, то тепер, розуміємо, що читання – значно варіативніший процес: можемо читати з екрана або з книжки.

Загалом кількість людей, які читають, нині збільшується. Ми бачимо, як збільшується кількість виставок, книгарень, наклади. Насправді цей процес нарощується, але читання все ще охоплює невелику кількість наших співгромадян. Так, розмовляв з видавцем із Македонії і поцікавився, який наклад він може видати і бути спокійним, що точно його розпродасть. Він відповів, що тисячу-півтора продасть без проблем. Я подумав, що у нас приблизно така ж ситуація: видавати дві-три тисячі вже трішки ризиковано, а тисячу-півтора український видавець точно теж зможе продати. Але відмінність в тому, що Македонія  має 1,5 млн населення, а у нас – значно-значно більше. Тому цей «спокійний тираж» міг би бути інакшим».

Фото: LB.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *