ОСТАННІ НОВИНИ

Суд дозволив силовикам отримати інформацію про телефонні дзвінки та смс журналістки-розслідувачки за півтора року

Дарина Смеречанська

|

Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі доступ до телефонних розмов, sms та місце перебування телефону керівника програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької у справі про ймовірне розголошення державної таємниці і даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником. Про це йде мова у заяві команди «Схем», оприлюдненій у Facebook.

 

При цьому зазначається, що суд дозволив отримати від провайдера інформацію про дзвінки та sms журналістки за цілих 17 місяців.

«Ми – команда «Схем» – засуджуємо переслідування та тиск на головного редактора нашої програми… Звісно, у спілкуванні з джерелами і між собою ми всі використовуємо захищені канали зв’язку, а не відкритий мобільний зв’язок, до якого суд дав доступ прокурорам.
Але. Ми сприймаємо це не тільки як грубе втручання у приватне життя громадянина України. Це – тиск на незалежного журналіста», – зазначається у заяві.

Команда «Схем» наголошує, що у них є підстави вважати, що це розслідування ГПУ та таке рішення суду здійснюється з метою психологічного тиску та подальшого перешкоджання професійній діяльності журналістів.

«Генпрокурор Юрій Луценко та його підлеглі неодноразово ставали фігурантами розслідувань програми «Схеми». І от тепер ГПУ зажадала отримати доступ до приватної, захищеної законом інформації Наталки Седлецької протягом півтора року! За значний період, протягом якого наша редакція під її керівництвом щотижня проводила та публікувала суспільно важливі викриття про корупцію у найвищих ешелонах влади.Ми висловлюємо підтримку керівнику нашої програми. В такій ситуації може опинитися кожен журналіст, який викриває корупцію.Ми засуджуємо такі дії з боку правоохоронних органів. Ані цей крок, ані подальші не змусять нас зупинити роботу над новими розслідуваннями у «Схемах» відповідно до високих стандартів Радіо Свобода», – наголошують журналісти.

Фото: Facebook-сторінка програми

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *