ОСТАННІ НОВИНИ

Українців закликають не їсти дикорослі гриби і не купувати їх на стихійних ринках

Дарина Смеречанська

|

У МОЗ нагадали прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами і можливо врятують життя.

 

Як зауважили у відомстві, варто відмовитися від споживання дикорослих грибів. Замініть їх тими, що вирощують штучно, і в жодному разі не купуйте гриби на стихійних ринках.

Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними. Збирайте лише добре знайомі вам гриби, уважно їх оглядайте. Якщо у вас виникають найменші сумніви — відмовтеся від їх споживання.

Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.

Звертайте увагу на погодні умови, в посушливу погоду гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів. Ні за яких обставин не куштуйте сирі гриби.

Готуйте гриби протягом першої доби після того, як їх зібрали.

Пам’ятайте про техніку приготування грибів. Недоварені гриби також можуть виявитись отруйними. Варити гриби необхідно не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям до 12 років і людям літнього віку.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.

Якщо у вас проявився хоча б один із симптомів отруєння – негайно викликайте лікаря!

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

У жодному разі не займайтеся самолікуванням — це може загрожувати вашому життю.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *