ОСТАННІ НОВИНИ

Міносвіти зафіксувало цього року найменшу кількість випускників в історії України

Дарина Смеречанська

|

Цьогоріч зафіксовано найменшу кількість випускників шкіл в історії України. Про це на прес-конференції повідомила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, передає УНІАН.

 

За її словами, університети потерпають від цієї складної демографічної ситуації. Вона зазначила, що в цьому році 59,2% (34848 вступників) отримали рекомендації на бюджет за першим пріоритетом, а 16,4% (9643) – за другим пріоритетом.

Вона зазначила, що це свідчить про те, що нинішня система широкого конкурсу дає можливість студентам «здійснити свою мрію і вчитися там, де вони хочуть, а не де вони вимушені». За даними МОН, за третім пріоритетом рекомендовані на бюджет 8,8%, а за четвертим — 6%, за п’ятим — 4,1%, за шостим — 2,9%, за сьомим — 2,6%.

Вона також повідомила, що цього року за результатами вступних іспитів зараховані 2175 випускників, а 45 – за результатами співбесіди. За її словами, це близько 4,3% від загальної кількості випускників, яких зараховано на бюджет.

Гриневич нагадала, що на сьогодні ще не завершена вступна кампанія для жителів окупованого Криму та Донбасу. Вона додала, що не оприлюднюватиме кількість вступників з окупованих територій, виходячи з міркувань безпеки.

Гриневич зазначила, що деякі експерти висловлювали побоювання, що місця державного замовлення будуть сконцентровані в Києві. Водночас, наголосила міністр, згідно зі статистикою, в 2018 році на київські виші виділено 27,7% державного замовлення, для Харківської області — 12,5%, для Львівської — 11,2%, для Дніпропетровської — 6,2%, Одеської — 5,1%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *