ОСТАННІ НОВИНИ

Хліб для українців може подорожчати на 35%

Дарина Смеречанська

|

Погодні сюрпризи літа зіпсували українським аграріям врожай. Пекарі заговорили про дефіцит якісного зерна для виробництва борошна, і, відповідно, хлібобулочних виробів. Якість українського зерна через червневої засухи і липневих дощів досить низька і не відповідає заявленим стандартам, інформує Liga.net.

 

За словами президента Асоціації фермерів і приватних землевласників Івана Томича, в деяких регіонах пройшли недавно сильні дощі заважають збиранню врожаю і зараз.

«У деяких областях дощило цілий місяць, більше 30 днів ніхто не виходив в поле. Це більше, ніж період жнив», – відзначає він.

Він додав, що надмірна вологість в результаті дощів призводить до масових захворювань, проростання, гниття і інших шкідливих чинників, які зменшують валове виробництво і якість зерна.

Іван Томич зауважив, що за якістю українські аграрії втратили третину врожаю пшениці.

«Це дуже багато. Якщо говорити по валу, то ми втратили 7-10%врожаю (всіх зернових – ред.)», – стверджує він.

За словами президента Асоціації фермерів і приватних землевласників, ситуація, що склалася призведе до того, що ціни на хліб зростуть.

«Якщо раніше я давав прогнози, що хліб подорожчає протягом року до наступних жнив на чверть, то з урахуванням нових коректив варто очікувати зростання цін на хліб до наступного врожаю він подорожчає на 30-35%», – стверджує Томич.

Своєю чергою голова правління ПАТ «Київхліб» Володимир Череда пояснює: в собівартості хліба борошно складає 40%. Але, за словами голови правління Київхліба, говорити про те, як вплине ціна нового врожаю на вартість хлібобулочних поки рано. Поки що дані щодо врожаю і зростання вартості продукції попередні, точну картину того, що відбувається пекарі зможуть сформувати в середині серпня, додає генеральний директор компанії «Теремно хліб»  Андрій Тищенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *