ОСТАННІ НОВИНИ

Журналісти показали елітні апартаменти біля Маямі екс-голови Львівської ОДА Шемчука

Дарина Смеречанська

|

Програма журналістських розслідувань «Схеми» показали елітні апартаменти поблизу Маямі екс-голови Львівської ОДА, теперішнього заступника голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Віктора Шемчука. Про це йдеться у матеріалі «Радіо Свобода».

 

Зараз він працює заступником голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, до того все життя також працював у державних органах. Шемчук починав зі стажиста і помічника прокурора в прокуратурі Тернополя, далі упевнено крокував кар’єрними сходами, дійшовши аж до посади виконувача обов’язків Генерального прокурора України за президентства Ющенка. Встиг побути народним депутатом від блоку «Наша Україна – Народна Самооборона», і навіть за Януковича майже півроку очолював Львівську область.

Журналісти «Схем» наголошують, що географія елітного майна, пов’язаного з родиною прокурора Шемчука виходить далеко за межі України.

За 30 кілометрів від Маямі у американському містечку Авентура штату Флорида на узбережжі Атлантичного океану біля затоки розташований житловий комплекс Alaqua Condominium.

Тут і басейн у внутрішньому дворику, і пальми, і причал для катерів та яхт.

«Схоже, що саме тут за часів президента Януковича придбав елітну нерухомість на той час народний депутат Віктор Шемчук: згідно з даними офіційного американського реєстру, чоловік з таким іменем та прізвищем на початку 2011 року за 219 тисяч доларів купив у цьому комплексі квартиру на 120 квадратів з двома спальнями та ванними кімнатами», –  наголошують журналісти.

Уже за два роки цю нерухомість Шемчук продав. Але офіційно задокументована сума угоди дуже дивна – всього 2 тисячі доларів, що в сто разів менше ніж вартість квартири при купівлі.

У документах купівлі-продажу стоїть оригінальний підпис Шемчука – це легко підтвердити, порівнявши з підписом на його паперовій декларації.

«Схеми» намагались зв’язатися з покупцем американської квартири за такою привабливою ціною – жінкою на ім’я Мерилін, щоб запитати, чи означає це, що розрахунок, наприклад, вівся необлікованою готівкою, але на дзвінки та повідомлення вона не відповіла. Утім, продавши за дивних обставин апартаменти на 185 вулиці в Авентурі, родина Шемчуків позбулась своїх американських адрес не повністю.

Буквально за кілометр від цього місця розташований інший житловий комплекс – MYSTIC POINTE. Це багатоповерховий клубний будинок з чотирма висотками-вежами.

В одній із них у 2010 році на останньому поверсі придбала пентхаус на 128 квадратних метрів з панорамним виглядом на океан за 325 тисяч доларів на той час 21-річна українська студентка Аліна Люба, племінниця Віктора Шемчука.

Як наголошують журналісти, за місяць після придбання цього пентхаусу Аліна Люба видала доручення на розпорядження всім своїм майном самому Віктору Шемчуку. І не лише в Україні, але й за кордоном. Спершу довіреність діяла до 2015 року, а нещодавно була знову поновлена ще на 5 років – до 2022-го. Ці дані, отримані «Схемами» від джерел, містяться в офіційному, хоча й закритому реєстрі Міністерства юстиції України. Як пояснюють юристи, така схема придбання нерухомості доволі поширена серед українських посадовців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *