ОСТАННІ НОВИНИ

Ігор Васюник: «Російська церква в Україні – оплот окупантів»

Андрій Котенський

|

Народний депутат України Ігор Васюник про 153 роковини від дня народження митрополита Андрея Шептицького та роль церкви в Україні:

«Сьогодні 153 роки від Дня народження духовного провідника української нації Андрея Шептицького.

Вчора було багато дискусій щодо доцільності проведення і висвітлення у ЗМІ ходи з нагоди Хрещення Русі-України. Аргументи проти: «Україна – світська держава», «церква і держава – відокремлені». Все вірно. Тільки ми забуваємо про те, що українська церква (підкреслюю – українська) мала великий вплив на становлення нашої незалежності, становлення України як світської, правової, демократичної держави. А ворожа, російська церква в Україні навпаки – сьогодні є оплотом окупантів.

Андрей Шептицький, митрополит УГКЦ – розбудував українську церкву, яка в підпіллі допомогла українцям пережити і ще більше зміцнити свій дух в боротьбі з окупантами. Врятував життя багатьом українцям та представникам інших національностей. Доктор наук – відкривав та підтримував освітні заклади, дбав про те, щоб українці були освіченою нацією. Меценат і благодійник – підтримував митців, збирав українські твори мистецтва і відкривав музеї, відкривав і підтримував сиротинці. Проукраїнський політичний діяч – ідея незалежної, сильної України викладена у всіх його посланнях. Підприємець – вважав, що українці повинні не просто важко працювати, а бути заможними – вчив їх працювати з розумом, заробляти, відкривати кооперативи.

Важко сказати, хто переважав в Митрополитові Андреєві – церковний чи державний діяч. Але точно знаю – що без глибокої віри в Бога і любові до України Андрей Шептицький не залишив би по собі такої великої спадщини. І в тому числі без його внеску – не було б незалежної України.

Кожне слово з його послань – актуальне донині і має стати заповіддю для кожного українця. Велич духу Митрополита Андрея через століття настільки сильна, що вороги України бояться найменшої згадки і вшанування пам`яті про нього», – повідомив Ігор Васюник на своїй сторінці у Фейсбук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *