ОСТАННІ НОВИНИ

Українцям нагадують, що кліщі переносять небезпечну хворобу Лайма. Як вберегтися?

Олександр Косик

|

Літо – досить безтурботний час, коли хочеться відпочивати, ніжитись на сонці та виходити на прогулянки. Проте це не означає, що можна втрачати пильність та увагу, адже на пляжі, біля води чи в лісі існує багато речей, які можуть бути небезпечними для нашого здоров‘я.

 

Зазвичай активний період кліщів припадає на кінець весни та початок літа. Однак зараз також існує ймовірність натрапити на ці невеличкі створіння, які можуть переносити збудників небезпечних захворювань. Одне з них – хвороба Лайма, написала на своїй сторінці у Facebook в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Пам‘ятайте, що найкращий захист – це правильний вибір одягу та максимальна уважність до будь-якого виявлення комахи на тілі, одязі чи інших предметах, які ви брали з собою на відпочинок.

Якщо ви виявили кліща та успішно витягнули комаху, варто все одно залишатись дуже уважними та слідкувати за своїм самопочуттям. Симптоми хвороби проявляються не одразу.
Як правило, процес зараження хворобою Лайма при укусі кліща триває від 24 до 36-48 годин. Проте інкубаційний період хвороби може тривати і набагато довше. Тому під час прогулянки, після повернення додому та протягом наступних декількох днів, оглядайте себе і дітей. Особливо ділянки, які вкриті волоссям. Якщо у вас є домашні улюбленці – оглядайте їх також.

До ранніх симптомів належать підвищення температури, біль в тілі, втома та характерне почервоніння колами (еритема), що нагадує стрілецьку мішень. Таке почервоніння шкіри є найбільш типовим симптомом (в 70-80% випадків), проте воно з‘являється не у всіх. Тому дуже важливо звертати увагу на прояв інших симптомів.

Якщо ви помітили підвищення температури тіла, озноб, біль без явної причини, а також набряк лімфатичних вузлів чи суглобів – обов‘язково зверніться до лікаря. Наявність цих симптомів – не 100% ймовірність зараження хворобою Лайма. Проте, щоб впевнитись, варто проконсультуватися з лікарем, пройти спеціальне обстеження та здати відповідні аналізи. Пам’ятайте, що раннє лікування, як правило, забезпечує повне одужання.

Після своєчасного та правильного лікування, більшість людей повністю одужують. Проте ця хвороба небезпечна ще тим, що навіть після лікування може розвинутись пост-лікувальний синдром хвороби Лайма. Під час такого синдрому зазвичай розвиваються хронічні симптоми, наприклад постійна втома, біль або набряк суглобів.

Тому будьте уважні! Краще запобігти небезпеці, ніж боротись з її наслідками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *