ОСТАННІ НОВИНИ

Російські спецслужби використовували 181 інтернет-ресурс для маніпулювання свідомістю українців, - СБУ

Дарина Смеречанська

|

Протягом 5 місяців 2018 року здійснено комплекс заходів у сфері інформаційного протиборства, виявлено та задокументовано використання російськими спецслужбами 181 інтернет-ресурсу з метою дестабілізації соціально-політичної ситуації в нашій країні та маніпулювання суспільної свідомістю громадян. Про це повідомив начальник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Климчук, передає Liga.net.

 

Як він зауважив, за результатом вказані ресурси внесені до санкційного списку РНБОУ, що суттєво обмежило можливості російських спецслужб у здійснені підривної діяльності в інформаційній сфері.

Загалом, співробітники Служби безпеки України протягом 1-го півріччя виявили та попередили 19 спроб російських спецслужб використати адміністраторів груп соціальних  мереж для організації провокацій через використання заборонених онлайн-ресурсів.

Відтак Олександр Климчук навів кілька реальних прикладів кібервійни, до яких причетні хакерські групи, що діють під контролем спецслужб РФ.

«У квітні 2018 року виявлено та локалізовано кібератаку на об’єкти оборонно-промислового комплексу держави, спрямовану дискредитацію України на міжнародній арені та поширення в інформаційному просторі недостовірної інформації щодо низки об’єктів критичної інфраструктури, зокрема ненадійності української сторони у співпраці в науковій та інженерній сферах.

Крім того, Ситуаційним центром кібербезпеки СБУ виявлено та своєчасно зреаговано на кібератаку, направлену на інформаційні системи сектору безпеки та оборони України, насамперед СБУ, Міноборони, Держприкордонслужби, а також підрозділи, які залучені до виконання завдань Операції об’єднаних сил. Метою цієї кібератаки  було ураження як комп’ютерних мереж цих відомств, так і персональних комп’ютерів співробітників для отримання віддаленого доступу та викрадення службової інформації.

Встановлено, що зазначена кібератака здійснена хакерським угрупуванням, яке територіально знаходиться в анексованому Криму, із застосуванням шкідливого програмного забезпечення відомого як «Armagedon», яке раніше застосовувалося спецслужбами РФ», – зазначив начальник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ.

Олександр Климчук наголосив, що низка потужних та складних кібератак на комп’ютерні мережі енергетичного, банківського, транспортного секторів, галузі зв’язку, які відбулись з початку 2014 року, вкотре засвідчили, що агресор і надалі використовуватиме кібератаки як інструмент геополітичного впливу.

«Протидія цьому потребує не тільки зусиль на національному рівні, але й відпрацювання дієвих механізмів міжнародного співробітництва», – констатував він.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *