ОСТАННІ НОВИНИ

З території Палацу Потоцьких знесли французький парк, щоб облаштувати новий італійський

Олександр Косик

|

У Львові знесли багаторічний французький парк, що належав Національній галереї мистецтв і був створений її попереднім директором Борисом Возницьким. Про це Гал-інфо повідомила донька мистецтвознавця Лариса Разінкова-Возницька.

 

За її словами, парк висадили понад 15 років тому. На його території росли клумби, дерева та квіти. Крім цього, там були спеціально облаштовані пішохідні доріжки, а по центрі стояла скульптура. Зараз це все зрівняли із землею.

«Ми бачимо сліди від бульдозера. Також ми бачили, як працівників господарської частини Галереї розрівнювали ґрунт. Коли ми прийшли, вони одразу повтікали. Туї, які виросли вже майже на 2 метри, пересадили біля смітника. Зараз літо, тому ці дерева просто загинуть, їх не можна було пересаджувати у таку пору. Йдеться про 14 дерев, які були викорчувані і зрізані. Я вважаю, що це кримінальний злочин. Було знищено велику працю Бориса Возницького і всього колективу Галереї. Ці дерева були закуплені за кошти держави», – зазначила Лариса Разінкова-Возницька.

Донька Бориса Возницького, яка певний час очолювала Галерею після смерті батька, також розповіла, що колись на території Палацу Потоцьких був котлован. Він залишився після невдалих спробув збудувати у Львові метрополітен. Возницький вирішив облаштувати там французький парк, оскільки саме такі зелені ландшафти зазвичай створюють при палацах та замках.

Як зазначив Zaxid.net теперішній директор палацу Тарас Возняк, роботи на території парку позаду Палацу Потоцьких розпочались цього тижня. Зокрема, робітники пересадили туї, які там росли, ближче до Палацу мистецтв.

«Під територією, де росли туї, залита 50-метрова бетонна плита і через це цього року вони почали всихати. Тому їх довелось пересадити у кращий ґрунт», – розповів Тарас Возняк.

На території нового парку посадять низькі кущі та самшити і облаштують доріжки. Усі роботи Палац Потоцьких виконуватиме власними силами за кошти, закладені у бюджет Львівської галереї мистецтв. Скільки коштуватиме облаштування італійського парку Тарас Возняк не уточнив.

14 липня у парку Палацу встановлять сцену фестивалю LvivMozArt, після якого тут засіють новий газон та розпочнуть висадку італійського парку. За словами Тараса Возняка, на цій території і надалі відбуватимуться концерти, оскільки сцена облаштовується на висоті 20-40 см над землею і не буде зачіпати насадження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *