За останні 12 років українці скоротили споживання цукру майже на чверть. Про це повідомляє «Український клуб аграрного бізнесу», пише ЕП.
«Стрімке зниження обсягів споживання пов’язане зі скороченням населення, нестабільною купівельною спроможністю і зміною культури харчування», – вважають у УКАБ.
За даними Держстату, в 2005 році середньостатистичний українець протягом року вжив в середньому 38 кг цукру, тоді як в 2017 році даний показник знизився до 30 кг.
Повідомляється, що сприяло скороченню і поширення практики сухого заморожування плодово-овочевих культур. Якщо раніше домогосподарства запасали ягоди, фрукти на зиму, використовуючи консервування, яке вимагало багато цукру, то зараз використання камер для зберігання даних продуктів значно зменшило потребу в цьому продукті.
Тим не менш українські виробники продовжують нарощувати виробництво цукру. В цілому виробництво цукру в 2017/2018 маркетинговому році зросло на 6,5% і становить 2,14 млн тонн. У сезон працювало 46 цукрових заводів.
Лідером з виробництва цукру в 2017/2018 маркетинговому році стало ТОВ «Радехівський цукор», яке виготовило 149,5 тис тонн цукру, переробивши 1,04 млн тонн цукрового буряка.
Частина виготовленого цукру в Україні йде на експорт і його доля щороку зростає.
Омелян Шевчук