ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні розпочинається Петрівський піст

Юлія Шпак

|

Сьогодні, 4 червня, у християн східного обряду починається Петрівський піст, або Петрівка. Триватиме він до 11 липня включно. Про це пише ГЛАВКОМ.

 

Дата початку Петрівки є перехідною і прямо залежить від того, якого числа святкували в поточному році Світле Христове воскресіння і День Святої Трійці. Справа в тому, що він завжди починається в понеділок, рівно через тиждень після Трійці, й триває до 12 липня — Дня святкування пам’яті святих апостолів Петра і Павла.

Таким чином, у 2018 році православні християни постуватимуть 38 днів. Загалом же Петрівський піст залежно від дати святкування Великодня може тривати від 8 до 42 днів.

У чому суть Петрівки

Петрів піст встановлено на згадку про святих апостолів Петра і Павла, які постували, готуючи себе для проповіді Євангелія. Принаймні так вважається зараз.

У часи ж перших згадок про цей піст (приблизно ІІІ століття), думки були іншими: його встановлення не пов’язувалося з апостолами, він вважався «компенсаційним». Тобто ті, хто не зміг постувати у Великий піст перед Пасхою, мали можливість постити по закінченню святкового ряду.

За деякими даними, близько 1000 року з цього поста був виключений липень, і перша його частина стала закінчуватися в свято вже неодноразово згаданих апостолів Петра і Павла, друга ж утворила Успенський піст, який розпочинається 14 серпня.

Петрівка — не вважається суворим постом, адже, згідно з Типіконом, дозволяється вживати їжу рослинного походження з олією (крім понеділка, середи і п’ятниці) та рибу (у суботу та неділю), оскільки святі апостоли були рибалками.

Апостол Петро вважається покровителем рибалок. Раніше рибалки молилися йому як покровителю рибного промислу, відправляли молебні, усією громадою збирали на свічку та ставили в церкві перед його іконою. Проте в монастирях у понеділок, середу й п’ятницю практикується сухоядіння.

Приблизне меню на цей період таке:

  • У понеділок дозволяється гаряча їжа без олії, наприклад пісні каші (гречана, рисова, перлова, вівсяна).
  • Вівторок, четвер і субота — найлегші дні посту. Дозволена будь-яка пісна їжа з рослинною олією, а також риба.
  • Строгий піст (сухоїдіння) в середу і п’ятницю. Деякі віряни в ці дні посту харчуються тільки водою і хлібом.
  • На свято Різдва Іоанна Предтечі (7 липня) в меню допускається деяке послаблення, зокрема дозволяється риба.
  • У неділю також можна вживати будь-яку пісну їжу, додається ще один продукт — вино.
  • Протягом посту віруючі християни щонайменше один раз сповідаються та причащаються.

Українські народні звичаї

Перший день Петрівки вважався початком косовиці сіна. Звідси прислів’я: «Хто в Петрівку сіна не косить, той узимку в собаки їсти просить».

Дівчата пускали на воду клечальні вінки — із квітів, які стояли в хаті на Зелені свята. Оскільки на Петрівку припадали найдовші дні та найкоротші ночі, вони білили полотно й прядиво, а молодиці поралися біля конопель. Тому в петрівських піснях найчастіше оспівуються ці види праці: «Ой мала нічка-петрівочка, не виспалася Наталочка: по горі ходила, тонку біль білила…».

Що не можна робити у Петрів піст:

  • Під час посту не можна вінчати молодят, а також хрестити дітей.
  • Не можна їсти м’ясо. Рибу лише по суботах та неділях.
  • Не можна курити та вживати алкоголь.
  • Не можна лаятися та міркувати про погані речі.
  • Не можна голосно розмовляти.
  • Не можна мати фізичну близкість, проте це питання може обговорюватися із священиком, близьким до родини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *