ОСТАННІ НОВИНИ

«Інтер» показуватиме Чемпіонат світу з футболу в Росії

Дарина Смеречанська

|

Національна суспільна телерадіокомпанія України продала телеканалу «Інтер» субліцензійні права на телевізійну трансляцію фінальної частини Чемпіонату світу з футболу, який відбудеться влітку 2018 року в Росії. Відповідний контракт було підписано вночі 30 травня, повідомляє «Детектор медіа».

 

За словами голови правління НСТУ Зураба Аласанії, «Інтер» отримав ексклюзивні права на телевізійну трансляцію футбольних змагань, а права на інтернет-трансляцію залишилися в НСТУ. НСТУ розраховує продати ці права.

Суму угоди з «Інтером» голова правління НСТУ не розголошує, посилаючись на комерційну таємницю. Втім, він зауважив, що ця сума покрила всі витрати НСТУ на придбання цих прав.

Нагадаємо, НСТУ вела перемовини з двома комерційними мовниками щодо продажу субліцензійних прав на трансляцію Чемпіонату світу з футболу, що відбудеться влітку 2018 року в Росії та який НСТУ не буде транслювати.

Один із цих мовників – телеканал «Україна», з яким ще у 2013 році було досягнуто попередніх домовленостей про субліцензування частини прав на трансляцію ЧС-2018. Але в лютому 2018 року «Медіа Група Україна» вирішила, як і НСТУ, відмовитися від трансляції Мундіалю в Росії.

Другий мовник – комерційний телеканал, назву якого пан Аласанія не міг розголошувати (із джерел було відомо, що це «Інтер»). Переговори із цим каналом почалися ще навесні 2017 року, коли голова правління НСТУ вперше повідомив про наміри не транслювати Чемпіонат світу з футболу в Росії.

Вартість прав на трансляцію Чемпіонату світу з футболу – 2018, які НСТУ придбала в Європейської мовної спілки (EBU), пан Аласанія не розголошував, але уточнював, що НСТУ сплатила лише частину коштів за права, а не всю суму.

За словами пана Аласанії, EBU має зобов’язання перед Міжнародною федерацією футболу (ФІФА), у якої придбала права на трансляцію Чемпіонату світу з футболу, забезпечити трансляцію чемпіонату в усіх країнах-членах EBU.

Нагадаємо, в листопаді в НСТУ повідомили, що можуть відмовитися від показу Чемпіонату світу з футболу, який проходитиме влітку в Росії, оскільки ця трансляція може містити елементи пропаганди та нести загрозу інформаційній безпеці України. 1 грудня НСТУ не транслювала жеребкуваннягрупового етапу Чемпіонату світу з футболу – 2018.

Крім того, 16 листопада народні депутати з Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, Олена Кондратюк і Ольга Черваковазареєстрували законопроект № 7299 «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо інформаційної безпеки та протидії пропаганді держави-агресора». Вони запропонували надати НСТУ право за рішенням правління НСТУ не транслювати заходи, у тому числі спортивні або розважальні, які проводяться на території держави-агресора (держави-окупанта), якщо така трансляція може містити елементи пропаганди та нести загрозу інформаційній безпеці України.

1 лютого Федерація футболу України офіційно підтвердила, що не проводитиме акредитації українських журналістів для висвітлення фінальної частини ЧС-2018 у Росії. Водночас деякі українські журналісти отримали акредитацію на Чемпіонат світу 2018 року з футболу в Росії безпосередньо через ФІФА. Водночас міністр молоді та спорту України Ігор Жданов закликав українських уболівальників не їхати до Росії на Чемпіонат світу з футболу.

10 лютого голова правління НСТУ Зураб Аласанія заявив, що загальнонаціональний телеканал НСТУ «UA: Перший» відмовився транслювати Чемпіонат світу з футболу, який відбудеться влітку 2018 року в Росії та права на трансляцію якого було куплено ще у 2013 році.

«Медіа Група Україна» заявила, що вважає неможливою трансляцію на території України Чемпіонату світу з футболу, який відбудеться влітку 2018 року в Росії, та хоче через суд анулювати свої попередні домовленості з НСТУ щодо субліцензійних прав на трансляцію.

14 травня на розгляд Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики був направлений проект постанови, яким пропонується заборонити трансляції в Україні офіційних заходів в рамках Чемпіонату світу з футболу, який відбудеться в Росії.

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *