ОСТАННІ НОВИНИ

Марія Малачинська: «На етапі планування сім’ї кожна пара має пройти консультацію в гінеколога та уролога»

Соломія Головіна

|

Керівниця Львівського обласного центру репродуктивного здоров’я населення Марія Малачинська про проблеми, з якими найчастіше звертаються молоді пари, які планують народжувати дітей, а також необхідність превентивної діяльності, щоби уникнути ускладнень під час вагітності:

«Десь близько 30-40% пацієнтів, які до нас приходять, звертаються із питаннями планування сім’ї, тобто мова йде про профілактику. Закордоном працює регулярна діагностика так званий сhek-uр. І за пропуск цього може пропасти страховка, вводяться якісь обмеження на наступні програми лікування. В нас цього ще нема. Але в інформаційному просторі ми постійно намагаємося донести до пацієнтів те, щоб робити цю профілактику якомога раніше.

Наступний блок наших пацієнтів – проблеми із безпліддям. Це дуже важливий напрямок, де ми не можемо повністю забезпечити надання якісної допомоги. У 70% випадків таки вирішуємо питання у нашому центрі, але 30% пацієнтів залишаються без допомоги, тому що їм потрібні допоміжні репродуктивні технології, про які я вже згадувала.

Ще один напрямок – пацієнти з невиношуванням вагітності. Тут є багато проблем, які потрібно вирішувати, щоби народити здорову дитину, – і генетичні, і екстрагенітальна патологія, і вроджені вади розвитку матки…

На етапі планування сім’ї, вважаю, кожна пара має пройти консультацію: жінка – у гінеколога, чоловік – в уролога. Більше того, обстежуючись у гінеколога, паралельно варто провести консультацію в ендокринолога, мамолога. Комплексний підхід до обстеження наших пацієнтів з консультацією акушер-гінеколога, уролога, ендокринолога, терапевта, при потребі – сексопатолога, лікаря ультразвукової діагностики, мамографії створює найперше профілактику тих чи інших захворювань, недопущення прогресу, якщо його вже виявили, запобігання ризиків передчасних пологів, невиношування вагітності, більше того, нам потрібна здорова мама, яка буде виховувати маля.

Але за профілактику треба братися ще раніше – із підліткового віку: слід проговорювати ці моменти з хлопцями і дівчатами. Тут мають спільно працювати батьки, школа і лікарі. Якщо буде трикутник «мама – дитина – спеціаліст», думаю, в дорослому житті це буде звичкою і необхідністю, відповідно і до етапу планування сім’ї підходитимуть більш свідомо.

Отож, ще раз повторюся, якщо подружня пара планує вагітність, всім рекомендую звертатися у такі центри як наш, і пройти оці базові обстеження, щоби попередити викидні, невиношування, передчасні пологи, тому що на етапі вагітності цьому вже буде важко запобігти».

Детальніше про ситуацію із репродуктивним здоров’ям на Львівщині читайте тут.

Фото: ЛОР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *