ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні — Вербна неділя

Соломія Григор'єва

|

Вербна неділя — неділя яка припадає за 7 днів до Великодня. Великий Тиждень, який ще називається Страсним, розпочинається Вербною неділею.

 

Багатьма мовами світу вона називається Пальмовою неділею — з огляду на гілки пальм, що їх стелили на дорогу під час в’їзду Господа Ісуса в Єрусалим. Однак на слов’янських територіях, де пальми не ростуть, а весна настає з цвітінням верб, пальмові гілки люди замінили вербними, які починають зеленіти і цвісти.

Віддавна особливу радість приносили шоста неділя і останній перед Велекоднем тиждень, який має кілька народних накличок: Чистий, Жилавий, Білий, Цвітний тиждень. Шутковим чи Квітним тижнем називали в Галичині.

У Вербну неділю святять вербу. Під церкву заздалегідь навозять багато вербового гілля. Зранку на Богослуження сходяться всі — старі й малі, бо “гріх не піти до церкви, як святять вербу”. Коли закінчується відправа і священик окропить гілля свяченою водою, то діти — одне поперед одного — стараються якнайшвидше дістати вербу і тут же проковтнути по кілька “котиків” — “щоб горло не боліло”.

Після церкви люди, одне одного, били такою свяченою вербою, примовляючи:

«Не я б’ю — верба б’є,

За тиждень Великдень,

Недалечко червоне яєчко!»

Найваждивіше у цей день дарувати світові світло і добро, уникати недобрих вчинків і помислів. Миру і спокою в душі кожного вірянина!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *