ОСТАННІ НОВИНИ

Олігархи винні НБУ 45 мільярдів, – Гонтарева

Омелян Шевчук

|

Великі українські олігархи мають борг перед НБУ за кредитами рефінансування на суму 45,2 мільярда гривень. Про це заявила екс-голова Національного банку Валерія Гонтарєва під час звіту у Верховній Раді.

 

«Давайте подивимося більш детально на ці непогашені за останні три роки 45,2 млрд грн… Наведу вам перелік неплатоспроможних банків – найбільших боржників за кредитами рефінансування та імена їх екс-власників, оскільки це дуже відомі олігархи в нашій країні», – почала Гонтарева.

“Безусловний лідер – Олег Бахматюк за кредитами двох своїх банків – “Фінансова ініціатива” і ВіЕйБі банку – 10,2 млрд грн, банк “Надра” – Дмитро Фірташ – винен НБУ за кредитами 9,8 млрд грн”, – заявила Гонтарева.

“Микола Лагун винен за кредитами Дельта-Банку 8 млрд грн, Костянтин Жеваго та його банк “Фінанси і кредит” винен НБУ 6,3 млрд грн, Леонід Клімов, який і зараз є народним депутатом і навіть входить до комітету фінансової політики і банківської діяльності – 3,4 млрд грн і всі інші – 7,5 млрд грн”, – сказала вона.

Гонтарева нагадала, що банкрутство банку не означає, що їх екс-власники повністю звільняються від боргів своїх банків.

Саме тому НБУ направив до правоохоронних органів 12 заяв про скоєння злочинів акціонерами цих банків, а також ініціював 44 судових розгляди.

“Державні кошти необхідно повертати, і крапка”, – підкреслила вона.

Екс-голова НБУ також нагадала, що неповернені центробанку кредити рефінансування в більшості видавалися з 2008 року, надавалися без належної застави – а саме під неліквідні активи за завищеною в рази вартістю.

Як відомо, сьогодні новим главою Нацбанку України став Яків Смолій, за відповідне рішення проголосувало 247 народних депутатів. Рада відправила Гонтареву у відставку за її ж бажанням.

ЕП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *