ОСТАННІ НОВИНИ

Нові правила поховання, які вимагають довідку суду, призведуть до справжнього колапсу, - ескперт

Дарина Смеречанська

|

Із 15 березня в Україні змінюються правила поховання: «правки Лозового» до Кримінального кодексу передбачають, що без довідки з суду поховання буде неможливим. Експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський переконаний, що це призведе до справжнього колапсу і перевантаження суддів та моргів. Про це повідомляє Громадське радіо.

 

«Людину, яка навіть померла вдома, без дозволу з суду та без експертизи не можна буде поховати. Уявіть, що станеться. В Україні за статистикою помирає 1600-1800 людей на день. І всі дозволи на захоронення повинні давати суди. По-перше, це призведе до певного колапсу і перевантаження суддів. З іншого боку, це ще й навантаження на морги», – констатував він.

За його словами, суддя згідно нових поправок має 72 години, щоб прийняти рішення: давати дозвіл чи ні, проводити експертизу чи ні.

«Раніше було так: якщо людна помирала вдома, від старості, довго хворіла та до неї приходили лікарі, приходив лікуючий лікар із відповідного медичного закладу, оглядав, давав довідку про смерть. Приходив дільничний чи оперативна група, оглядали правоохоронці. Якщо немає зовнішніх ознак насильницької смерті – давали відповідну довідку, вносили в реєстр. Теоретично на другий день могли поховати людину. Відповідно до змін суддя тільки 72 години буде приймати рішення. При чому, суддя обмежений трьома днями, а термін проведення експертизи ніяк не обмежений. Експертизу можуть робити й день, і два, й місяць. А весь час людина не буде похована», – зазначив Андрій Павловський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *