ОСТАННІ НОВИНИ

Рубан у змові з бойовиками готував теракт у центрі Києва, - СБУ

Дарина Смеречанська

|

Глава СБУ Василь Грицак заявляє, що керівник центру звільнення полонених “Офіцерський корпус” Володимир Рубан у змові з керівництвом ОРДО готував теракт у центрі Києва, в якому мали постраждати тисячі людей. Про це повідомляє УП.

 

“Завдяки вжитим СБУ заходам вдалося попередити масштабні теракти в Україні, які могли призвести до великих людських жертв. Жертвами цих терактів могли стати тисячі мирних громадян, а також окремі політики, посадовці та народні депутати”, – сказав Грицак.

Він повідомив, що 8 березня за результатами довготривалої спецоперації в районі КППВВ “Майорськ”, що поблизу Горлівки Донецької області Служба безпеки України затримала Володимира Рубана, який “організував незаконне перевезення з тимчасово непідконтрольної Україні території Донецької області на автомобілі “Мерседес Бенс Спринтер” великої парії вогнепальної зброї, боєприпасів та інших засобів ураження”.

“Хочу звернути увагу, що нами в коробках, де були складені гранати виявлено упаковочний лист від 11.06.16 військової частини 08819. За нашими даними, це частина 1 армійського корпусу “ДНР”, – додав Грицак.

Він також повідомив, що в листопаді 2017 році Рубан організував незаконне перевезення засобів ураження території ОРДО до підконтрольної Україні території.

Було продемонстровано аудіозапис, де нібито після першого ввезення в листопаді з території ОРДО до України засобів ураження Рубан сам перераховує ці засоби ураження.

“В ході здійснення досудового розслідування, зокрема проведення негласних розшуково-слідчих дій, здобуто вагомі докази і достатні докази, які свідчать про те, що Рубан, діючи за попередньою змовою з очільниками терористичних організацій так званої “ДНР” Захарченком О.В. та Тимофєєвим О.Ю., а також іншими особами спланували та вчинили конкретні дії, направлені на підготовку та вчинення серії терактів в центральній частині міста Києва із застосуванням вищевказаної зброї та вибухових пристроїв”, – сказав Грицак.

За його словами, СБУ має ґрунтовні докази того, що Захарченко та Тимофєєв на прізвисько “Ташкент” причетні до готування кривавого теракту в центрі Києва із застосуванням зброї, в тому числі російського походження.

Він пообіцяв пізніше оприлюднити документальні свідчення того, що планувалося вчинити масові теракти. За його словами, з мінометів мали розстріляти масову частину міста Києва.

“Мало бути якомога більше трупів, крові. Йшлося про тисячі загиблих. І як говорили їхні куратори з “ДНР” і з Москви: “Має бути багато трупів, багато крові і має бути хаос”. Внаслідок чого люди мають вийти на вулицю, а війська мають повернутися з зони АТО і прийти на Київ. Щоб показати, що в Україні є громадянська війна”, – розповів глава СБУ.

Він також переконаний, що підготовка теракту відбувалася за вказівкою Росії.

“Шановні журналісти, громадяни України. Ви вірите в те, що Захарченко чи Ташкент взяли на себе відповідальність, спорядили Рубана такою кількістю зброї, засобів ураження, мінометів, протитанкових мін, щоб вчинити в Києві теракти і щоб про це не знали куратори з Москви, що вони не дали санкцію на ці речі? Ні я, ніхто із працівників СБУ, слідчих, процесуальних керівників у це не вірив”, – заявив він.

Як відомо, керівника Центру звільнення полонених “Офіцерський корпус” Володимира Рубана було затримано 8 березня на КПВВ з арсеналом зброї.

9 березня Рубану було повідомлено про підозру за ч.1 ст. 263 КК “Незаконне поводження зі зброєю”, та ч.1 ст.14 “Готування до злочину”,  ч.3 ст.258 “Терористичний акт”, а також взято під варту на 60 діб.

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *