ОСТАННІ НОВИНИ

Павло Клімкін: «Ніхто не може вказувати нам, яких героїв шанувати»

Олександр Косик

|

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін про українсько-польські відносини:

«Я сьогодні приїхав до Львова, щоб віддати шану українцям, які загинули у трагічних подіях в Павлокомі. Завтра ми поїдемо туди. І це не політична поїздка, адже я вважаю, що такі дати не мають бути забутими.

Те, що зараз робиться в Польщі, коли приймаються закони, які наче б то мають визначити, якою була спільна історія, – це позбавлено жодного сенсу. Оскільки історія – була. У нас є сміливість сказати, якою була наша історія.

Я багато разів казав полякам: «Я готовий разом з вами вшанувати пам’ять загиблих поляків. А чи готові ви зі мною вшанувати пам’ять загиблих українців? Якщо ви не готові, то це не людське відношення, не християнське відношення, це – політика».

Ніхто не може вказувати нам, яких героїв нам шанувати, які події в нашій історії ми маємо шанувати чи засуджувати. Це виключно наше право. Кожна нація дивиться на свою історію через певні окуляри. Але історія, тим більше спільна історія наша з поляками, має бути предметом діалогу історії, а не політичних маніпуляцій.

Ми готові протягнути руку, я особисто готовий. Ми щойно приїхали з Личаківського кладовища, де ми вшанували і пам’ять поляків, які загинули. І для мене дуже емоційним моментом було вшанування поляка, який починав на Майдані, і загинув в Станиці Луганській. Це і є символ українсько-польської дружби, а не те, що зараз якимось політичним чином хочуть встановити польські політики. Чому 10 років тому цього не було? Чому українці і поляки могли спільно вшановувати пам’ять і загиблих поляків, і загиблих українців?

Тому те, що ми поїдемо завтра в Павлокому – це не політика, це просто шана українцям, яких замордували. Ми маємо про них пам’ятати».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *