ОСТАННІ НОВИНИ

«Нафтогаз» переміг «Газпром» у Стокгольмському суді

Юлія Шпак

|

Стокгольмський арбітраж зобов’язав ПАТ «Газпром» виплатити НАК «Нафтогаз України» 4,63 мільярдів доларів за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Про це повідомляє прес-служба «Нафтогазу».

 

«Стокгольмський арбітражний трибунал ухвалив рішення на користь НАК «Нафтогаз України» щодо більшості важливих питань в спорі з ПАТ «Газпром». Трибунал підтвердив порушення «Газпромом» зобов’язань щодо обсягів транзиту та присудив компенсацію в розмірі 4,63 млрд дол. Це рішення означає, що «Газпром» має сплатити «Нафтогазу» близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений в 2014 та 2015 роках», – йдеться у повідомленні.

Також у прес-службі зазначають, що арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» про компенсацію «Газпромом» обсягів транзиту газу, які не відповідали вимогам контракту.

«Арбітражний суд відхилив вимоги «Газпрому» щодо штрафів за нібито незаконно відібрані «Нафтогазом» обсяги транзитного газу», – додають в компанії.

Водночас, за інформацією видання «Європейська Україна», російська енергетична компанія «Газпром» заявила, що не згодна з рішенням Стокгольмського арбітражу виплатити НАК «Нафтогаз України» компенсацію в 4,63 млрд дол. за недопоставку газу.

«Компанія «Газпром» буде захищати свої права всіма способами, доступними їй згідно з чинним законодавством», – йдеться в повідомленні.

Також «Газпром» вважає, що у судовому розгляді «виник суттєвий дисбаланс, що порушує базові принципи шведського права».

«Газпром» висловлює незгоду з даним рішенням арбітражу. Раніше ці ж арбітри погодилися з аргументами «Нафтогазу» щодо різкого погіршення стану української економіки, що спричинило зниження попиту на газ і невиконання зобов’язань «Нафтогазу» з відбору газу. Однак щодо «Газпрому», що посилається на зниження закупівель європейськими клієнтами компанії як на головну причину зменшення транзиту через Україну, цей аргумент прийнятий до уваги не був», – скаржаться у російському монополісті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *