ОСТАННІ НОВИНИ

Якщо автобус не виходить на маршрут, значить він не потрібен, - Велійка

Катерина Родак

|

Якщо автобуси не виїжджають на маршрут, вони є збитковими для перевізника. Про це повідомив керівник Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка.

 

Згідно даних GPS-трекерів, сьогодні на маршрути у Львові близько 400 автобусів, 5 маршрутів не обслуговує жоден автобус. При цьому більшість відсутніх автобусів належать приватним перевізникам.

У мерії Львова повідомили, що цифра присутніх на маршрутах автобусів більша, проте не у всіх автобусах  налаштовані трекери.

Керівник Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка переконує, що відсутні на маршрутках автобуси – нерентабельні.

«Якщо немає цього маршруту, значить він не потрібний. Якщо маршрут сьогодні не може заробити на компенсацію за дизельне паливо, він не має права на існування. Якщо влада хоче, щоб він існував, його треба робити соціальним, оплачувати повністю за його роботу», – заявив 28 лютого на брифінгу Іван Велійка.

«Ці маршрути повністю збиткові, там немає належного пасажиропотоку для того, щоб цей маршрут мав право на існування», – додав голова  Асоціації перевізників.

Він впевнений, що при відсутності певних автобусів на маршрутах, їх цілком компенсовують інші:

«Крім того, паралельно з цими маршрутам, яких немає, працюють інші маршрути, і всі пасажири, які користуються послугами, мають можливість дістатися, куди їм потрібно».

Водночас економіст Віктор Борщевський вважає, що на збиткових маршрутах може їздити лише комунальний транспорт.

«Приватне підприємство працює виключно власним коштом, йому ніхто не допомагає. А комунальне підприємство працює за гроші, які постійно виділяють з міського бюджету… Якщо є маршрут, з якого підприємство не може зібрати достатньої кількості коштів, бо там або лише пільговики  їздять, або малий пасажиропотік, йому не вигідно виставляти автобус, бо йому збитків ніхто не компенсує. Комунальне ж  підприємство може їздити навіть при збитках, бо їм їх компенсовують з бюджету»,  – зазначає він.

Як відомо, маршрути у Львові обслуговують 5 перевізників% комунальне АТП-1 та чотири приватники – «Фіакр-Львів», «Міра і К», – «АТП-14630», «Успіх БМ». У березні у Львові  проведуть новий конкурс на міські перевезення, а нещодавно виконком ЛМР затвердив нові договори, які мерія підписуватиме з перевізниками після конкурсу. Додамо, що попередня спроба провести у Львові конкурс на міські перевезення завершилась судовою тяганиною.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *