Торік у Львові на гострі кишкові інфекції захворіло майже 3,6 тисяч осіб, на вірусний гепатит «А» – 42 особи. Про те, як вберегтися від цих хвороб повідомляє Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», передає прес-служба ЛМР.
«Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – велика група захворювань, що перебігає з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи патогенних бактерій (в т.ч. сальмонели), умовно-патогенні мікроорганізми ( в т.ч. стафілококи, віруси, ротавіруси, ентеровіруси віруси гепатиту А та ін.), На сьогодні кишкові інфекції залишаються однією з найактуальніших проблем. Найбільш сприйнятливими до гострих кишкових інфекцій є діти. Пояснюється це тим, що у дітей, на відміну від дорослих, слина та шлунковий сік мають слабкі бактерицидні властивості. І при потраплянні збудника кишкових інфекцій в ротову порожнину (саме таким шляхом найчастіше відбувається зараження), вони легко проникають до кишківника.
Протягом 2017 року на гострі кишкові інфекції захворіло 3590 львів’ян, (інтенсивний показник – 465,3 на 100 тис. населення), що на 13,6% більше, ніж у минулому році (3161 вип., інтенсивний показник – 420,8 на 100 тис). Захворюваність вірусним гепатитом «А» зросла на 8 випадків (23,5%) в порівнянні з аналогічним періодом минулого року та становить 42 випадки (інтенсивний показник – 5,4 на 100тис.населення)», – розповідають у Львівському міському відділі ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».
Враховуючи спільність механізму передачі гострих кишкових інфекцій та вірусного гепатиту «А», рекомендують такі профілактичні заходи:
- Купуйте харчові продукти тільки в перевірених торгових закладах при наявності документів, які засвідчують якість та безпеку.
- Готуйте їжу, особливо тваринного походження, дотримуючись правил термічної обробки.
- Споживайте приготовлену їжу протягом 2-х годин. Залишки їжі зберігайте на холоді.
- Ретельно дотримуйтесь термінів зберігання харчових продуктів та рекомендованих температур.
- Приготовану заздалегідь їжу підігрівайте до температури не нижче 100°, забезпечуючи рівномірне прогрівання страви.
- Уникайте контакту при зберіганні сирих та готових харчових продуктів, при приготуванні страв користуйтесь окремими кухонними ножами, розробними дошками та посудом.
- Мийте руки якомога частіше, після кожного повернення додому, відвідування туалету, догляду за хворими, перед кожним прийомом їжі.
- Ретельно мийте гарячою водою всі поверхні і кухонні приладдя, що використовуються для приготування їжі.
- Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин. Утримуйте житло вільним від гризунів та побутових комах.
- Споживайте тільки кип’ячену воду.
- Під час відпочинку на природі використовуйте тільки бутильовану воду.
- Не купайтеся у відкритих водоймах, які не мають дозволів відповідних служб.
- Фрукти та овочі перед споживанням ретельно мийте.
- Своєчасно видаляйте з дому побутове сміття, збирайте його в ємності, недоступні для дітей, домашніх тварин, гризунів, комах.
У випадку виявлення перших ознак захворювання, необхідно терміново звернутись за медичною допомогою до лікувального закладу.
Юлія Шпак