ОСТАННІ НОВИНИ

2/3 львів’ян не визначилися остаточно, за кого голосуватимуть на виборах мера Львова, – соціолог

Наталія Дуляба

|

Майже 33% львів’ян досі не визначилися, кому з кандидатів на посаду міського голови Львова віддадуть свій голос на виборах 25 жовтня. Водночас містяни, які нібито вже визначилися з кандидатом на посаду мера Львова, можуть швидко змінити свої симпатії. Станом на зараз дві третини виборців легко можуть віддати перевагу іншому кандидату. Про це свідчать дані соцопитування, яке проводив Центр з інформаційних проблем територій у Львові 28-31 серпня, передає Львівський портал.

 

«У нас навіть ті люди, які ніби вже визначилися з кандидатом, не є стійкими, тобто вони можуть швидко змінити свої симпатії. Ні електорат Садового, ні інших кандидатів не є сталим. Реально визначеною зараз є близько третини, а дві третини виборців можуть «мігрувати» від одного кандидата до іншого. Тож можу сказати, що динаміка кампанії буде високою», – сказав керівник Центру з інформаційних проблем територій Петро Жук.

Причина такого високого рівня невизначеності є в психологічному стані виборців, які перебувають у депресії, «застої».

«Зараз Львів перебуває у стані психологічної стагнації. Виборець орієнтується на стабільність, «нехай буде, як є, лиш би не гірше» і не сподівається, що зміни можуть призвести до чогось доброго. Разом із тим наростає незадоволення тим, що відбувається у місті. Це незадоволення здебільшого є пасивним, але в будь-який момент воно може стати активним. Якщо це станеться до виборів, то Андрій Садовий мером більше не буде. Тому ситуація залежить від дій конкурентів Садового, чи пришвидшать вони процес переростання пасивного незадоволення львів’ян в активне, чи «стабільність за будь-яку ціну» перестане бути мотивом для значної частини виборців», – наголосив Петро Жук.

За його словами, найімовірніше місцеві вибори у Львові проходитимуть у два тури. Наразі найбільшу підтримку з-поміж кандидатів на крісло мера Львова має чинний міський голова Андрій Садовий. Втім на противагу йому соціологи виділяють трьох альтернативних кандидатів: Руслана Кошулинського, Ігоря Васюника та Олега Синютку.

Нагадаємо, за даними соціологічної агенції «Фама», станом на початок вересня майже 60% львів’ян не визначилися, кого бачать наступним мером Львова. А як відомо, у Львові зареєстровано близько 590 тисяч виборців. Не визначились із вибором ще 359 тисяч львів’ян.

Водночас згідно з дослідженням соціологічної групи «Рейтинг», якщо у другий тур вийде Руслан Кошулинський чи Олег Синютка, то Андрій Садовий здобуде перемогу вчетверте. До прикладу, в парі Андрій Садовий Руслан Кошулинський голоса розподіляться 45% проти 32% на користь діючого мера. У парі Андрій Садовий та Олег Синютка в другому турі голоси розподіляються 46% проти 26% на користь діючого мера.

Цікаво, що на минулих виборах Андрій Садовий переміг Руслана Кошулинського в другому турі, зібравши всього 140 тисяч голосів.

Як писав Львівський портал, Андрія Садового підтримує лише близько 38% львів’ян, решта ж вважає, що йому вже потрібно йти з посади міського голови Львова, яку він обіймає вже 14 років поспіль.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *