ОСТАННІ НОВИНИ

Бібліотеку на Симоненка перетворили на сучасну медіатеку

Омелян Шевчук

|

Сучасних та модерних бібліотек у Львові більшає. Одну з бібліотек міста перетворили на медіатеку, обладнавши найновітнішою технікою – тепер тут BigTab, ноутбуки, проектор тощо.

 

Сьогодні оновлену Бібліотеку-філію № 19 ЦБС для дітей та юнацтва на вул. Симоненка, 10 офіційно відкрили. Це є багатофункціональний культурний осередок, який об’єднує навколо себе громаду району, тому він отримав основну увагу як фінансову, так і інноваційну.

«Ця бібліотека знаходиться на території «Розумного району». Це програма, яка передбачає впровадження інноваційних технологій у різних установах, закладах культури, освіти, що знаходяться  на території району. В бібліотеці маємо впровадження таких  технологій, як використання  сучасної інтерактивної дошки, розроблена спеціальна інтерактивна карта міста. Ми працюємо над тим, аби бібліотека – це не було  таке книгосховище, а це був інтерактивний, креативний  простір, відкритий для дітей та дорослих. Де не тільки метою приходу було би взяти книжку, а взяти участь в майстер-класі, у воркшопі, прийти відвідати лекцію. В дитячих бібліотеках  часто батьки можуть залишити дітей, бо в нас є або ранкові сніданки, де завідувачі бібліотек бавляться з дітьми, або бібліоняні. Наша бібліотека є закладом неформальної освіти, де спілкуються не тільки через книгу, а є живе спілкування.

Тут було закуплено техніку сучасну і наразі в єдиній бібліотеці буде знаходитися ця велика дошка Bigtab, де розроблена спеціальне програмне забезпечення з інтерактивною картою міста. Таким чином дітки зможуть ознайомитися з історією пам’яток архітектури, але в подальшому планується розширення цієї інформації. Такі сучасні технології нам дозволяють не тільки пробудити інтерес дитини, яка приходить сюди, а й зосередити її увагу.

Закупили багатофункціональний пристрій, комп’ютер, ноутбук, інтерактивну дошку й дошку з програмним забезпеченням за близько 250 тис грн.

В наших бібліотеках ми, коли проводимо ремонт, або коли формуємо концепцію, то вона передбачає чіткий поділ зон. Окремо є читальний зал з сучасною технікою, з ноутбуками, з комп’ютерами, де займаються доросліші діти, або під наглядом і є зона проведення майстер-класів, спілкування дітей, яка не передбачає наявність техніки. Нам важливо створювати не лише гарні стіни, комфортні умови, а й щоб бібліотека сприймалася місцем, де можна обмінятися досвідом, зародитися новим ідеям», – зазначила Наталія Бунда, директор департаменту розвитку ЛМР.

Для бібліотеки було закуплено комп’ютерну техніку, а саме: інтерактивна дошка, проектор, 2 комп’ютери, ноутбук, багатофункціональний пристрій. Встановлено 55-дюймову тач-панель (виробник Bigtab Touch Panels), для котрої спеціально розроблено та встановлено нове програмне забезпечення «Інтерактивна карта міста Львів», з допомогою якого відвідувачі бібліотеки отримали можливість вивчати історію пам’яток архітектури, рослин, парків, пагорбів та річок, що знаходяться у місті. Завдяки  роздільній здатності екрану 4к з’явилась можливість перегляду зйомок наукового характеру (Nasa, National geografic, Discovery) в якості максимально наближеній до реальності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *